Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

2022. december 21., szerda 14:12
21
Esemény kezdete: 2022. december 21. 00:00, szerda
21
Esemény vége: 2022. december 21. 00:00, szerda
Helyszín: Budapest

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott. A megnövekedett vízmennyiséget a vízügy - már a jövő év vízhiányos időszakaira készülve - visszatartja és tározza mindenütt, ahol lehetséges. A talajrétegek nedvességtartalmáról az Országos Vízügyi Főigazgatóság Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszere folyamatosan naprakész adatokkal szolgál.

A Tisza magyarországi és határontúli vízgyűjtőin az elmúlt tíz napban a sokéves mennyiséget jelentősen meghaladó csapadék - jellemzően eső - hullott. A Tiszán és a Bodrogon ennek következtében árhullámok indultak el, melyek Dombrád és Tokaj térségében tetőznek. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor sem a hazai, sem a külföldi területen nem érkezett újabb csapadék, és továbbra is igen hideg időjárás jellemezte a térséget, ezért az árhullámnak nem jött utánpótlása.

A folyóinkon levonuló árhullámok fontos vízpótlási lehetőséget jelentenek a jövőben előttünk álló aszályos időszakokra, ezért a vízügy mindenütt, ahol erre lehetőség nyílik, az érkező többletvizet csatornákba és tározókba vezeti a vízkészleteink növelése érdekében.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) a Tisza emelkedő vízállásából vasárnap estétől kezdve folyamatosan tölti a szabolcsveresmarti Rétközi-tavat: azóta összesen 4 millió 930 ezer m3-rel növekedett a tározóban lévő víztömeg. Ebből a mennyiségből egy esetleges vízhiány (aszály) esetén a Belfő-csatorna kettősműködésű rendszerén keresztül tudunk vizet biztosítani a gazdálkodóknak, emellett az élővilág védelmét is szolgáljuk.

A Szamos folyón érkező árhullám apadó ágában a Szamossályi tározó folyamatos feltöltése zajlott: tegnap estig 370 ezer m3 –rel gyarapodott a tárolt vízkészlet. A Hódos patak vízpótlását a Túr folyón levonuló árhullámból végzik kollégáink, aminek eredményeképpen eddig 80 ezer m3 folyóvíz került a patak medrébe.

Emellett a magas tiszai vízállást kihasználva Gávavencsellő térségében módunk nyílt a Lónyay árvízkapun keresztül a Lónyay-főcsatornában is magasabb vízszintet elérni, ami nemcsak a vízpótlás célját szolgálta, de a csatorna vizének minőségét is jelentősen javította.

Utolsó módosítás: 2022. december 21., szerda 14:15, Regdánszki Tamara