Csatolmányok

QR_ATI_202002 QR_ATI_202002

Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

2020. június 15., hétfő 10:50
17
Esemény kezdete: 2020. június 17. 00:00, szerda
1
Esemény vége: 1970. január 1. 01:00, csütörtök
Helyszín: -

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

2020. június 17.

 

„Táplálék, takarmány és természetes rost”

 Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját. A 2020-as világnapi jelmondat - „fenntartható termelés és fogyasztás” - arra utal, hogy az emberiség hozzáállásában változás szükséges a mértéktelen termelés és fogyasztás, mint az elsivatagosodás fő okai terén.

 Folyamatosan növekszik a mezőgazdaság, a városok és az infrastruktúra földterület iránti igénye, a földterületek állapota és termelékenysége romlik, melyet az éghajlatváltozás tovább súlyosbít.

 Az élelmiszerek, a takarmány és a ruházat számára felhasznált rost előállítási igényei versenyeznek a szántóföldért, a kereslet pedig folyamatosan növekszik. A tendenciák riasztóak:

Az emberiség táplálékkal való ellátásához 2050-ig további 593 millió hektár mezőgazdasági földterületre lesz szükség, amely közel kétszer akkora, mint India területe. Az évente előállított élelmiszermennyiség egyharmada megy kárba, miközben 821 millió ember alultáplált. Az állatok takarmányozására és gabonatermesztésre használt földterület a mezőgazdasági földterület 80%-át teszi ki világszerte. 2030-ra a ruhaipar ellátására várhatóan a mainál 35%-kal több termőföldre lesz szükség, ami több mint 115 millió hektárt (Kolumbia területe) jelent.

 A negatív folyamatok egymást erősítik: amíg az éghajlatváltozás miatt csökken a jó állapotú termőföldek mennyisége, addig az élelmiszer-, takarmány- és rosttermelési célú területhasználat hozzájárul az éghajlatváltozás fokozódásához.

 Világszerte egyre több kormány és a magánszektor szereplői köteleződnek el a cselekvés mellett, de a gyors változás kulcsszereplői az egyéni fogyasztók és termelők is. A 2050-re várhatóan tíz milliárd főre duzzadó világ-népesség élelemmel és ruházattal való ellátása az életmód megváltoztatását is megköveteli. Ezért az idei Elsivatagosodás és Aszály Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az emberek által fogyasztott élelmiszer, az általuk viselt öltözék és a földterületek kapcsolatára, a túlfogyasztás jövőnket károsító hatásaira.

 A COVID-19 világjárvány rámutatott az emberi egészség és a jelenlegi gazdasági berendezkedés sérülékenységére, de azt is bizonyította, hogy tudunk változtatni életmódunkon, ha szükséges.

 Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Belügyminisztériummal és Agrárminisztériummal közösen minden év június 17-én rendezi meg világnapi szakmai konferenciáját, melyet idén a világjárvány nem tesz lehetővé. A rendezvény későbbi időpontban történő megszervezéséről tájékoztatást nyújtunk.

 

Utolsó módosítás: 2020. október 07., szerda 13:16, Regdánszki Tamara