palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Derecskei főcsatorna korszerűsítése

2017. június 20., kedd 12:21

infoblokk_KA2

A megoldandó probléma, a fejlesztés szükségszerűségének ismertetése

Az elmúlt 30 évben - gazdasági okokra visszavezethetően a Derecskei-főcsatornán és a Derecskei –Kisdülő vízelvezető útvonalon komolyabb felújítási munka nem történt, ezért a csatorna erősen feliszapolódott, elfajult, szinte működésképtelen állapotban van. A meglévő műtárgyak nem látják el vízkormányzó funkciójukat, összetört, sérült állapotban vannak. A tervezett vízkormányzó műtárgyak és a csatornák rekonstrukciója során a rendszer kettős működésűvé válik. A káros vizeket elvezeti, aszályos időben vízpótlási lehetőség is biztosítható a területen.

A projekt előkészítés előzményeként 2009. januárjában előzetes tanulmány készült Derecske térségének vízgazdálkodási fejlesztési lehetőségéről. Ennek kapcsán széles körű társadalmi vitára bocsájtották a tervezetet. A környező területek gazdái Derecske város önkormányzatával egybehangzóan felszólaltak a fejlesztési koncepció megvalósítása mellett.

Ezt követően a VÍZKINCS-VILÁG BT. 2010. októberében elkészítette a Derecskei-főcsatorna és mellékágai fejlesztésének valamint a Derecske-Kisdűlői vízelvezető útvonal kiviteli tervét. Az elkészült tervek vízjogi létesítési engedéllyel rendelkeznek. Az engedélyek a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság, mint engedélyes nevén vannak.

Célkitűzések, a projekt várható eredményei

A projekt célja, hogy javuljon a terület káros vizeinek elvezetése, ezt szolgálják az épülő létesítmények és a csatorna rekonstrukciós tevékenységek is.

A tervezett fejlesztések eredményeképp növekedni fog a visszatartható édesvíz mennyisége, javul a terület vízzel való ellátottsága, ezáltal jobban kivédhető lesz a klímaváltozás szélsőséges hatása, a vizek többletéből vagy hiányából adódó kedvezőtlen hatás. A terület káros vizeinek elvezetése lehetőséget teremt az aszálykár enyhítésére, ezt szolgálják az épülő létesítmények és a csatorna rekonstrukciós tevékenységek is.

 A meglévő vízpótló és vízelvezető rendszer elemeinek fejlesztésével és rekonstrukciójával, valamint a vízelvezető csatornák rendszerbe kapcsolásával a jó állapot, illetve a jó ökológiai állapot elérése, a biodiverzitás növelése, a degradált állapotok megszüntetése az elérendő célkitűzés. A vízszállító kapacitás helyreállítása, a megfelelő minőségű és mennyiségű vízpótlás biztosítása szintén a vizek jó állapotának elérését szolgálja. A vízelvezető rendszer elemeinek fejlesztésével, rekonstrukciójával, csökkenthető a belvízi kockázat, mely az Árvíz Irányelv egyik célkitűzése.

A projekt eredményindikátora: a projekt eredményeként a vízgazdálkodási fejlesztéssel érintett területek nagysága 2020. év közepére 4800 hektár kiterjedésű lesz.

A projekt beruházója az Országos Vízügyi Főigazgatóság (továbbiakban OVF) és az Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (továbbiakban TIVIZIG) által alkotott konzorcium. A konzorcium vezetője és egyben a projekt engedélyese az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A tervezett fejlesztés bemutatása, fő indikátorok

Jelen projekt a Derecskei-főcsatorna teljes felújítását és a két felső, - a kitorkoláshoz legközelebb eső - belvízcsatornaként funkcionáló oldalágának, a Kösely II. mellékágnak valamint a Hozmánvölgyi 3. sz. csatornának a felújítását, illetve kettősműködésűvé tételét tartalmazza. A projekt része továbbá az Ürmöséri I. csatorna, a Derecske-Kisdülői csatorna és a Derecske-Kisdűlői I. csatorna fejlesztése. A fejlesztési munkák magukba foglalják a csatorna medrek és meglévő műtárgyak szükség szerinti átépítését, új műtárgyak építését.

A megvalósítás helyszíne: Derecske, Hajdúszovát, Tépe közigazgatási területe

Főbb mennyiségek:
 • Csatorna burkolása (előregyártott mederelemmel): 5.244 m
 • Csatorna kotrás:  22.715 m
 • Új csatorna építése: 800 m
 • Vízkormányzó műtárgy építés, bontás (átereszek, vízkormányzó műtárgyak)
  • Új: 13 db
  • Felújítás (burkolat)  6 db
  • Átépítendő (szelvényméret, küszöb változás)  23 db
  • Elbontandó 2 db
  • Szivattyútelep bővítése (0,3 m3/s-ról 2 m3/s-ra való bővítés) 1 db
  • Gereb építése: 2 db
A támogatás összege/intenzitása:  3.006.011.081 HUF/100%

A projekt kezdete: 2017.11.27.

A projekt befejezése: 2021.05.31.

További információ: http://derecskei.ovf.hu/

1. oldal   2  
Utolsó módosítás: 2018. augusztus 21., kedd 09:42, Pákozdi József