palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Tájgazdálkodási infrastruktúra fejlesztése a Beregben és benne a Beregi árvízszint csökkentő tározó területén

2017. április 10., hétfő 15:55

A projekt rövid bemutatása                                                              infoblokk_KA2

A fejlesztés műszakilag szorosan kapcsolódik a „Beregi komplex Árapasztási és Ártér-revitalizációs fejlesztés” megnevezésű projekthez. A projekt célja a tájgazdálkodás elősegítése, továbbá a beregi árapasztó tározó és a Lónyai fióktározó területén belül, illetve a Szipa- és Makócsa-főcsatorna környezetében lévő holtmedrek, erdők, mélyfekvésű területek hasznosítása belvízvisszatartásra, másrészt aszályos csapadékszegény években fennmaradásuk biztosítása a vízpótlás és vízvisszatartás révén. A projekt célkitűzései a KEHOP 1 prioritás egyedi célkitűzésével összhangban kerültek meghatározásra. Célunk, hogy a projekt megvalósítása során javuljon a terület vízzel való ellátottsága, a felszíni vizek állapota.

 A tervezett beavatkozások 25 db beregi belvízcsatornát, valamint a Tisza folyót érintik.

A kivitelezés során 56,9 km hosszon csatornarekonstrukció történik, mely magában foglalja a medrekben a vízfolyást akadályozó fák és uszadékok, iszap eltávolítását, valamint az egyes szakaszok helyreállítását a jobb ökológiai állapot elérése érdekében.

A csatornarekonstrukcióhoz kapcsolódóan 73 db műtárgyat újítunk fel.

A belvízkormányzás hatékonyabbá tétele érdekében 26 db új vízvisszatartó, vízkormányzó műtárgy épül, melyhez kapcsolódóan depónia magasítás készül három csatorna mentén, összesen 332 m hosszban. A tájgazdálkodási rendszer keretében a szivattyús vízkivétellel a Tiszából igény szerint juttatható víz a tájgazdálkodással érintett területekre. A Tisza 706,94 fkm szelvényében létesítendő szivattyúállás az árapasztó tározó vízpótló csatornájának Tiszával való csatlakozásában épül. A Tisza 715,45 fkm szelvényéből történő szivattyús vízpótlás új szivattyús csatorna és vízpótló csatorna építését teszi szükségessé.

A területek vízellátását a három új, összesen 3,2 km hosszban megépülő vízpótló csatorna (tarpai, gelénesi, A6 jelű anyagnyerő hely vízellátását biztosító) segíti.

Lehetővé válik az állandó vízfelületek kialakítása az anyagnyerő helyeken és az arra alkalmas holtágakban, a Gelénes területén levő korábbi anyagnyerőhely (2,8 ha) rekonstrukciójára is sor kerül.

A projekt részét képezi a monitoring és üzemirányítási rendszer kialakítása, melyben felszíni automatikus vízszintmérés fejlesztése, vízszintérzékelők beépítése 4 állomáson, a Tiszaszalkai szivattyútelep és a szivattyú adatfeldolgozó rendszer fejlesztése valósul meg, mely a szivattyútelepek speciális adatainak rögzítésére és azok rendszerezett monitorozására szolgál. Továbbá elkészül a szivattyútelep beintegrálása a FETIVIZIG adattovábbító rendszerébe.

A projekt keretében fenntartógépek és eszközök beszerzését tervezzük.

Kedvezményezett:

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium (Konzorciumvezető: OVF, Tag: FETIVIZIG)
támogatás összege: 1.200.000.000 Ft
támogatás mértéke: 100 %
A projektfejlesztés kezdete: 2016.06.01.
a projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.09.30.

További információk: http://beregtaj.ovf.hu/

 

 

 

1. oldal   2  
Utolsó módosítás: 2018. május 04., péntek 09:54, Pákozdi József