palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

2017. június 26., hétfő 15:07

infoblokk_KA2

Célok és elvárt eredmények

A célterületek belvíz biztonsága elengedhetetlenül fontos. A belvízbiztonság egyik fontos eleme az operatív védekezés hatékonysága, sikeressége, amelyet döntően befolyásol a meglévő védelmi infrastruktúra hatékonysága. A belvízvédelmi infrastruktúra meghatározó elemei a vízrendezési főművek.

A projekt fő céljai:

  • a szeghalmi belvízvédelmi öblözet vízrendezési főművek engedélyes paramétereinek          helyreállítása,
  • műtárgy rekonstrukciók,
  • szivattyútelepek gépészeti rekonstrukciója
  • ezek által a belvíz és az üzembiztonság növelése a Szeghalmi belvízrendszer területén.

A projekt hosszú távú célja a belvízi elöntések nagyságának és idejének csökkentése, a károkozások mérséklése, a védekezési költségek csökkentése, a főművek védképességének hosszú távú megőrzése. Közvetlen cél a belvízlevezető hálózat legkritikusabb pontjainak rekonstrukciója. A projekt közvetett céljai közé tartozik a térség turisztikai és gazdálkodási lehetőségeinek javítása is a kiszámítható vízjárás és a szükséges vízmennyiség folyamatos biztosításával.

A fejlesztések céljai  hozzájárulnak a KEHOP 1. prioritási tengely célkitűzéseinek megvalósításához. A projekt célja és várható eredménye egyértelműen kapcsolódik a legfontosabb Uniós irányelvekhez és a hazai stratégiai célkitűzésekhez.

A projekt megvalósításának indikátorai

A tervezett rekonstrukció első számú eredmény-indikátora a névleges vízszállítási kapacitás. A névleges vízszállítási kapacitás célértéke az engedélyes állapot (vízjogi üzemelési engedély) szerint határozható meg. A főművek jelenleg a Szeghalmi belvízrendszer területén 40-60 %-os hatékonysággal működnek, mely a névleges vízszállítási kapacitásra is vonatkozik.

Másik indikátorként jöhet szóba a belvíz által elöntött területek nagysága, mint a rekonstrukció reprezentatív eredmény-indikátora.

A további indikátorok azokat a projekt során megvalósításra kerülő munkákat tartalmazzák, amelyek a két fő eredmény-indikátor megvalósításához szükségesek, vagyis a kiviteli munkák eredménye.

INDIKATORTABLA

Jelentős javulás várható a belvízbiztonságban

A beruházás megvalósulásával, éves szinten, a ténylegesen belvízzel elöntött területek nagysága várhatóan jelentősen csökken, a belvízbiztonság ezzel párhuzamosan növekszik. A belvíz által veszélyeztetett területek közel 100 %-os csökkentése viszont csak a fővédművekhez közvetlenül kapcsolódó létesítmények (a meglévő üzemi és társulati – tehát nem állami – csatornák) rekonstrukciójával, illetve az üzemi és társulati csatornahálózat szükség szerinti bővítésével érhető el.

A projekt elsődleges célcsoportja a projekt  területén élő, vagy ott dolgozó lakosság, a lakókörnyezetét jelentő épületek és intézmények, valamint a gazdasági szervezetek és mezőgazdasági területek. A projekt másodlagos célcsoportját képezi minden olyan emberi építmény és a hatásterületen található élő- (ökológiai) és élettelen (pl.: régészeti) környezeti elem, amely védendő értéket képvisel. Az  érintett terület lakosságszáma 25 293 fő.

 

A projekt kezdete:                            2017.08.31.

A projekt tervezett befejezése:       2017.10.05.

A projekt költsége/támogatása:      1 230 000 000/ 100%

További információ: szeghalom2.ovf.hu

1. oldal   2  
Utolsó módosítás: 2018. szeptember 20., csütörtök 11:39, Pákozdi József