palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Átfogó környezeti megfigyelő és tájékoztató rendszer a Balatonon

2018. május 23., szerda 11:55

A PROJEKT HÁTTERE, SZÜKSÉGESSÉGEinfoblokk_KA2

A Balatont – mint általában a sekélyvizű tavakat – mind mennyiségi, mind vízminőségi és ökológiai vonatkozásban a környezeti, meteorológiai változásokra való nagyfokú érzékenység jellemzi. Az időjárási folyamatok alapvetően meghatározzák a Balaton térség és a tó vízrajzi állapotát a vízállástól a vízminőségen keresztül a tó komplex vízi élővilágának állapotáig. 

A projekt területe az éghajlati tényezők meghatározó jellege miatt tágabb (Balaton régió), mint a tó közvetlen felülete, de jelen projektben a monitoring tevékenység már közvetlenül a víztestre és a parti sávra korlátozódik.

A tó vízgyűjtő területe három Vízügyi Igazgatóság működési területe, de a tó mederkezelője, és a tó vízkészlet-gazdálkodásáért felelős igazgatóság a Közép- dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A Balaton vízszintszabályozásában jelenleg folyamatban lévő felső szabályozási érték 10 cm-rel történő növelése a leeresztő rendszer műtárgyainak korszerűsítése nélkül jelentős kockázattal járna. A 2014-es évben a Balaton vízgyűjtőterületén lehullott, az átlagot jóval meghaladó mennyiségű csapadék jelentősen megnövelte a Balaton vízszintjét.

Az elmúlt évek jelenségei, tapasztalata alapján (alacsonyabb területek elöntése, belvíz, partvédőművek megrongálódása, szeles időben a tó kiöntése, stb) szükségessé teszi a parti területek esetében a „balatoni árvíz” elleni védekezés megoldását, a szükséges fejlesztések meghatározását és a szükséges beruházások megvalósítását.

A VKI monitoring hálózata mellett továbbra is fenn kell tartani és fejleszteni kell a felszíni vizek hagyományos monitoring hálózatát is, hiszen az árvíz, belvíz, aszály, kármentesítés, vízgazdálkodási létesítmények üzemeltetése ezt megkövetelik.

Jelen projekt a folyamatosan változó éghajlati hatások nyomon követését is célul tűzi ki, ami befolyásolja a tó vízminőségét, vízmennyiségét, és ökológiai állapotát.

A projekt fő célkitűzése:

  • A vizek mennyiségi és minőségi megfigyelését biztosító monitoring (VKI és hagyományos hálózat) rendszer fejlesztése annak érdekében, hogy a társadalmi információ-igényt optimálisan ki tudja elégíteni.
  • A Balaton és a részvízgyűjtő vízfolyásainak ökológiai és kémiai állapotértékelésére vonatkozó feltárt adathiányok csökkentése a biológiai elemek és a veszélyes anyagok területén.
  • A Balaton és vízgyűjtőjét lefedő, meteorológiai elemekből álló adat-asszimiláló rendszer kiépítése nagyfelbontású tér – és időbeli rácsra, amelyek alap információt jelentenek minden további környezeti modellezéshez, számításhoz és döntéshez.
  • Egységes tájékoztatási- és döntéstámogató rendszer kiépítése több szervezeti egységhez tartozó alrendszerek összekapcsolásával, a döntéstámogatás elősegítésére.

A klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás a kulcsa a Balaton, mint ökológiai rendszer, és mint gazdasági potenciál megóvásának is. Ezt szem előtt tartva kell a tó ökoszisztémáját óvni, hiszen a társadalom, az infrastruktúra és a gazdaság is a Balaton élő rendszerére támaszkodik. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Balatont nem mint jól körülhatárolható tavat, hanem mint komplex rendszert, a teljes vízgyűjtő területét kell vizsgálni, ezt szolgálja a projekt megvalósítás során a döntéstámogató monitoring rendszer fejlesztése.

A projekt kezdete: 2017.10.16.

A projekt fizikai befejezése: 2020.10.31.

A támogatás összege/intenzitása : 1 000 000 000/100%

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 20., csütörtök 11:27, Pákozdi József