palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Hajdúhátsági többcélú vízgazdálkodási rendszer fejlesztése

2017. június 26., hétfő 13:40

infoblokk_KA2

Előzmények

Az 1970-es években a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) megálmodott létesítményeinek csak egy kis hányada valósult meg. s ez a tény csaknem lehetetlenné tette, a HTVR koncepciójában megfogalmazott feladatok megvalósítását. A társadalmi igények hatására a 2000-es évek elején CIVAQUA néven a HTVR alapjaira épülő új fejlesztési tervet dolgoztak ki.

A CIVAQUA programban a főbb területfejlesztési igények a következők voltak:

 • Öntözési lehetőségek biztosítása a Debrecen környéki kiváló minőségű mezőgazdasági területeken,
 • Debrecen környezeti állapotának javítása a Tócó-patak vonalában kialakítandó wet-land övezet létrehozásával,
 • A porszennyezés elhárítása, illetve csökkentése,
 • A Debreceni Nagyerdő vízháztartási helyzetének javítása (talajvízdúsítás, mikroklíma javítása, degradáció folyamatának meggátolása),
 • Erdőspusztai jóléti tórendszer vízpótlása (vízhiányos állapotok megszüntetése).

A CIVAQUA fejlesztési program elemei közül a mai napig semmi nem valósult meg. Jelen projekt első lépésként, a pályázati konstrukció lehetőségein belül, ezen célok elérését kívánja előmozdítani.

A projekt célkitűzéseit az alábbi szakpolitikai tervek szerint alakították ki:

KEHOP 2014-2020 - 1.1.1.1 - A klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás, természeti katasztrófák kockázatának csökkentése

KEHOP-1.3.0  -  Fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek javítása

Kvassay Jenő Terv Megalapozó fejezetek, OVF Budapest 2015. május 31. - Mezőgazdasági vízgazdálkodás

Célok

A támogatási szerződésben megfogalmazott cél a Debrecentől Nyugatra eső kiváló minőségű mezőgazdasági termőterületek öntözhetőségének főművi fejlesztése. A fejlesztés hatásterülete mintegy 2300 ha. A szükséges öntözővíz a Keleti-főcsatorna vízkészletéből biztosítható.

A projekt az öntözési feladatok ellátásán túl azon távlati cél elérésének is egy eleme, amely szerint a H-III gerincvezetéken érkező Tisza vizet nyomás nélkül juttatják el egy tervezett, 170 ha területű Ágod-völgyi tározóba. Ez a tározó nagyban hozzájárulna a térség rendezetlen belvíz elvezetési és visszatartási problémáinak megoldásához, távlatokban pedig a 57 ha-os Nagy tó/Debrecen tározó nevű jóléti tó feltöltési és vízpótlási vízellátása lenne a feladata.

A projekt két projektelemből tevődik össze.

Az 1. számú projektelem a  H-III-2 mellékvezeték építése

A mellékvezeték 6.200 m-en keresztül vezeti a vizet a H-III gerincvezetékből a távlatokban megépítendő Ágos-völgyi tározó, valamint a Debrecen határában tervezett jóléti tó vízellátására. Jellemző adatok:

 • átmérő: 1.000 mm
 • hossz:   6.200 fm

A H-III-2 vezetéken 2 db elzáró szerelvénnyel ellátott tolózárakna épül, melyek 0+030, és a 6+200 szelvényekben helyezkednek el. A vezetéken 500 méterenként vízkivételi műtárgyat kell építeni. A műtárgyak nem a gerincvezetéknek helyt adó (út) földrészleten építendők, hanem az azzal szomszédos mezőgazdasági területen. A H-III-2 vezetéken létesítendő műtárgyak kialakítása vasbeton.

A 2. számú projektelem a HTVR szivattyútelep átépítése:

 • 2 db szivattyú felújítása
 • 1 db új szivattyú beszerzése
 • udvartéri vezetékek cseréje 75 m
 • öltöző, tartózkodó létesítmények felújítása 100 m2

A projekt további célja a vízvisszatartás és vízszétosztás a vizeink jobb hasznosítása érdekében. Ezt a Kvassay Jenő terv is súlyponti feladatként határozta meg.

A projekt által három település - Debrecen, Ebes és Balmazújváros - érintett. A projekt hatásterülete Debrecen és Ebes tekintetében a Hajdúhátság, Balmazújváros tekintetében pedig a Hortobágy kistájat érinti.

A Hajdúhátsági többcélú vízgazdálkodási rendszer fejlesztése szerepel a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1084/2016. (II. 29.) Korm. határozat 2. mellékletében felsorolt, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program nevesített kiemelt projektjei között.

A projekt kezdete                            2017.10.31.
A projekt tervezett befejezése:      2019.04.30.
A projekt költsége/támogatása:     1 500 000 000 Ft

A támogatás mértéke                  100%

További információ:              hajduhatsagivizgazd.ovf.hu/

 

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 20., csütörtök 11:40, Pákozdi József