palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Esztergom árvízvédelmének fejlesztése I. ütem

2017. július 04., kedd 10:54

infoblokk_KA2 A projekt rövid ismertetése

A Projekt a Duna jobb parti 01.14 Tát-Esztergomi árvízvédelmi öblözetben található 01.01 Tát-Esztergomi árvízvédelmi szakasz Esztergom Város árvízvédelmét ellátó védműrendszerének (Esztergomi gátőrjárás) újragondolását és a meghatározott irányok mentén történő fejlesztését tűzi ki célul. Esztergom árvízvédelmének biztosítása új nyomvonalon képzelhető el az alábbi indokok miatt:

  • Esztergomot védő elsőrendű árvízvédelmi védvonal nem felel meg a jogszabályban meghatározott előírásoknak, így az árvízvédelmi biztonság nem megfelelő, árvízvédelmi lokalizációra nincs lehetőség.
  • a meglévő védvonal jelenlegi nyomvonalán fejlesztési lehetőségei korlátozottak a sűrű városi beépítés miatt. A fejlesztés emiatt itt nehézségekbe ütközik, több problémát is felvett.
  • a nyílt ártér, hullámtér egyes részeit a város fejlődése során beépítették, mely településrészek védettsége jelenleg nem biztosított. A jelenlegi hullámtéri területek egy része (pl. Prímás-sziget) kulturális-gazdasági, turisztikai potenciálja miatt jelentős fejlesztési célterületként szolgál, amelyek bevédése indokolt.
  • az árvízek által fenyegetett főúthálózat mentesítése is kívánatos

Fent felsorolt indokok alapján az öblözet árvízvédelmének stratégiai átgondolása, az árvízektől védendő területek, létesítmények körének felülvizsgálata és ennek megfelelően új árvízvédelmi töltésrendszer kialakítása a projekt céltevékenysége.

A fejlesztés célja

A cél tehát az árvízvédelem legjobb gyakorlati ajánlásait szem előtt tartva az árvízi biztonság növelése, az árvízi kockázatok csökkentése, kiegészítve a járulékos gazdasági előnyök kiaknázásával. A tervezett fejlesztés célul tűzi ki a védvonal jogszabályban meghatározott magassági és egyéb biztonsági szintek elérését, továbbá a keresztezések jogszabályban meghatározott módon és biztonsággal történő kialakítását, valamint a fejlesztés összehangolását más célkitűzésekkel, így az ÁKK, NMT-n kívül az ökológiai, VGT-s célokkal is.

A Prímás-sziget bevédését is tartalmazó projekt célkitűzés érdekében szabályozó műtárgyakat kell létesíteni a prímás szigeti mellékágon, amely által a Duna Gönyű-Szob közötti víztestre megfogalmazott „Vízpótlás ökológiai céllal, beleértve a vízkivételek speciális szabályozása, vízkormányzás és vízpótlás megoldása a természetvédelmi igények kielégítésére” intézkedés végrehajtására is lehetőség nyílik.

A projekt megvalósítása a magyar-szlovák Határvízi Bizottság Duna Albizottság által megfogalmazott célkitűzéseihez is kapcsolódik.

Összességében megállapítható, hogy a projekt megvalósításával komplex módon kezelhetők a különböző stratégiákban, tervekben meghatározott célkitűzések és előirányzott intézkedések összehangolt megvalósítására nyílik lehetőség.

A projekt támogatási összege:  9 030 000 000 Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt kezdete                                2017.05.30.
A projekt tervezett befejezése:           2019.07.31.

 

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 20., csütörtök 11:36, Pákozdi József