Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Árvízi biztonság növelése a Közép-Tisza völgyben

2022. június 29., szerda 10:32

szechenyi2020

A projekt általános célja a VTT program tapasztalatainak hasznosításával a Tisza-völgy árvízbiztonságának javítása. Az egyes projektelemek, közvetett vagy közvetlen módon, a Tisza folyó biztonságos árvízi levezetését szolgálják, ezzel biztosítva a kitűzött cél elérését.

Egy árhullám esetén az árvíz nem áll meg az egyes Vízügyi Igazgatóság határainál, hanem az időben folyamatosan halad, ezért is nem elég egy helyen egy időben védekezni, hanem annak a levonulási út mentén és folyamatosnak kell lennie. Ennek okán a beavatkozások nem egy helyre összpontosulnak, hanem olyan területekre, melyeknél az árvízi fejlesztések elengedhetetlenek a Tisza folyó biztonságos árvízi levezetésének biztosításához, illetve ebből következően a Tisza-völgy árvízbiztonságának javításához.

A KÖTIVIZIG területén megvalósuló martfűi töltésáthelyezés, illetve a Tisza-tó védelmi rendszerének rekonstrukciójának keretein belül megvalósuló kotrások és műtárgy rekonstrukciók, továbbá az ÉMVIZIG területén megvalósuló Bársonyos-csatorna beeresztő műtárgy átépítése és Vizsoly, Malom-árok csőzsilip rekonstrukciója mind a vízkormányzást segítik elő, azt, hogy a víz jó időben legyen, a jó helyen. Ezzel szemben a KÖVIZIG területén megvalósuló töltés útstabilizálás, illetve a TIVIZIG területén a töltéskorona burkolatának helyreállítása, a védekezési hely gyors és biztonságos megközelítést teszi lehetővé, ezáltal biztosítva az árvíz biztonságos levezetését.

A projekt címe: Árvízi biztonság növelése a Közép-Tisza völgyben
A projekt azonosító száma: KEHOP-1.4.0.-15-2021-00030
Támogatás mértéke (%-ban): 100%
Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság
Konzorciumi partnerek: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság, Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Támogatás összege (Ft): 7 456 202 404

A projekt megvalósításának kezdete: 2021.12.13.

A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje: 2023.11.30.

Utolsó módosítás: 2022. július 29., péntek 13:54, Sebestyén Zoltán