palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Felső-Dunai mellékág rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem

2017. június 20., kedd 10:40

A projekt ismertetése

A Bősi vízlépcső 1992 évi üzembe helyezése óta a szigetközi Öreg-Duna mederbe (1850-1811 fkm) a rendkívüli árvizek kivételével, az 1995. évi magyar-szlovák vízpótlási megállapodásban rögzítetteknek megfelelően csak 200-400, 400-600 m3/sec vízhozam érkezik. Emiatt a korábbinál jóval alacsonyabb szinteken levonuló, relatívan kicsi vízhozamok miatt Szigetköz és a szlovák oldali Csallóköz vízjárása teljesen átalakult. A terület homokos kavicsos altalajában lejátszódó folyamatokat az üzembe helyezésig a Duna vízjárása alakította. Az üzembe helyezés után kiürülési folyamat indult meg. A Szigetközben a hullámtéri és a mentett oldali vízpótló-rendszerek által biztosított vízszintemelések ezt a káros folyamatot mérsékelték.

A szigetközi hullámtéri mellékág-rendszer vízpótlásának a kiépítése 1992-95 között, ideiglenes jelleggel történt meg. A rendszer üzemeltetésével a mellékágrendszerben a referencia-időszaknak megfelelő vízszintek alakíthatók ki. A vízpótlások a gyors beavatkozási kényszer (katasztrófa elhárítás) miatt, ideiglenes jelleggel, nem az előírásos terhelésekre épültek ki, és egyes helyeken rontják az árvízlevezetés feltételeit. A kiépült rendszer elégtelen biztonsága miatt a rendszeren átvonuló árvizek jelentős károkat okoznak, mivel az ideiglenes jellegű műtárgyakat tönkreteszik és a helyreállítások keretében csak ezek eredeti (de nem megfelelő) újraépítése lehetséges. A rendszerben a műtárgyakat különösen a Duna és a mellékágrendszer között nagy vízszintkülönbségek terhelik. Ezek a szélsőséges terhelések elégtelen biztonságúak, így békeidőben is fennáll a veszélye a műtárgyak tönkremenetelének, amely viszont a teljes természeti élettér leürülését, kiszáradást, ökológiai katasztrófát idézhet elő.

A Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása című projekt Európai Uniós támogatás igénybevételével valósul meg a KEHOP 1.3.0. konstrukció keretében. A beruházás keretében kizárólagos állami tulajdonú létesítmények fejlesztését kell végrehajtani a jelenleg még ideiglenes jelleggel üzemelő Szigetközi hullámtéri vízpótló-rendszerben.

A projekt beruházója az Országos Vízügyi Főigazgatóság (továbbiakban OVF) és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (továbbiakban ÉDUVIZIG) által alkotott konzorcium. A konzorcium vezetője és egyben a projekt engedélyese az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A „Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása” című fejlesztés célja a Felső-Duna (1850-1809 fkm) árvízlevezető képességének javítása, a korábban csak ideiglenes jelleggel megépített Szigetközi hullámtéri vízpótló-rendszer létesítményeinek hosszú időtávra is megfelelő átalakítása, fejlesztése, melynek során biztosítani kell a Duna folyam főmeder és a mellékágrendszerek ökológiai kapcsolatának lényeges javítását is.

A projekt célja:

A Felső-Duna (1850-1809 fkm) árvízlevezető képességének javítása, a korábban csak ideiglenes jelleggel megépített Szigetközi hullámtéri vízpótló-rendszer létesítményeinek hosszú időtávra is megfelelő átalakítása, fejlesztése, melynek során biztosítható a Duna folyam főmeder és a mellékágrendszerek ökológiai kapcsolatának lényeges javítása is.

Műszaki tartalom

A fejlesztés során mellékágkotrásokat, a mellékágrendszerek műveinek, műtárgyainak átalakítását - végleges kiépítésüket, átjárhatóvá tételüket (elsősorban ökológiai szempontból az Európai Unió Víz keretirányelvének való megfelelés érdekében, és ahol ez lehetséges a vizijárművek részére is), árvízlevezető képességük javítását - vizes élőhelyek rehabilitációját, vízrajzi állomások fejlesztését kell megvalósítani.

A mellékágrendszerrel kapcsolatban szükséges beavatkozások

Mellékágkotrások: 34 db, mely tervezetten 54.564 m3

 • Tejfalui mellékágrendszer
 • Cikolai mellékágrendszer
 • Bodaki mellékágrendszer
 • Dunaremetei mellékágrendszer
 • Ásványi mellékágrendszer

A mellékágrendszer műveinek, műtárgyainak átalakítása: 33 db

 • Tejfalui mellékágrendszer
 • Cikolai mellékágrendszer
 • Bodaki mellékágrendszer
 • Dunaremetei mellékágrendszer
 • Ásványi mellékágrendszer

Vízrajzi állomások rekonstrukciója: 14 db

 • Távmérő rendszer rekonstrukció
 • Vízmérce alépítmény rekonstrukció
 • Új vízmérce építése

Kőmunkák: 4077 m3

Új vízmérce építése:   1 db

Gumikerekes forgókotrógép beszerzése:    1 db

A projekt NATURA 2000 természetvédelmi területen valósul meg.

A tervezett létesítmények 7 települést, Rajkát, Dunakilitit, Dunaszigetet, Kisbodakot, Dunaremetét, Lipótot és Ásványrárót fogják érinteni. A településeken összesen 9313 fő él.

A projekttel kapcsolatos információk, ezen a linken elérhetőek:

A támogatás összege/intenzitása: 1.905.854.535 HUF/100%
A projekt kezdete:         2018.01.04.
A projekt befejezése:    2021.02.15.

További információk: http://felsodunaprojekt.eduvizig.hu/

1. oldal   2  
Utolsó módosítás: 2018. július 17., kedd 14:53, Pákozdi József