Események

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

15
2019. október 15., kedd

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Rendhagyó kezdéssel indultak a legújabb nemzetközi projektek

2020. október 08., csütörtök 14:36

Rendhagyó kezdéssel indultak a legújabb nemzetközi projektek

 

2020 második félévétől több, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) partnerségével megvalósuló nemzetközi projekt vette kezdetét. A nemzetközi projektek hagyományosan úgynevezett „kick-off meeting”-gel, azaz nyitó rendezvénnyel kezdődnek, azonban a tavasz óta tartó járványügyi helyzet miatt valamennyi rendezvény az online térbe helyeződött át. Az alábbiakban, az induló nemzetközi projektek keretében lezajlott online konferenciákról olvashatnak.

Az induló projektek közül kiemelendő a Tid(y) Up című projekt, amely az Interreg Duna Transznacionális Programjának támogatásával fog megvalósulni. A projekt kiemelt célja a Tisza, illetve mellékfolyóinak műanyagszennyezésének feltérképezése. A projekt nyitó rendezvénye a járványügyi intézkedések miatt online formában kerül megrendezésre 2020. november 5-én (regisztrálás határideje: novmeber 3.) az ÖKOINDUSTRIA környezetvédelmi szakmai konferencia és vásár elő programjaként. Az esemény élőben követhető, az alábbi linken elérhető regisztráció után.

A Főigazgatóság története során először vesz részt az EU kutatás-fejlesztési tevékenységeket célzó programja, a Horizon2020 által támogatott projektben. Az OPTAIN projektben 15 európai ország 22 partner intézménye vesz részt. Célja, olyan technológiák meghatározása Európa különböző biogeográfiai[1] régióiban, melyek hatékonyan segítik elő a vízgyűjtő léptékű tápanyag hasznosítást és visszatartást. A projekt nyitó rendezvénye idén szeptemberben került volna megrendezésre Berlinben, azonban a COVID-19 járvány miatt a rendezvény online formában került megtartásra.

Az OVF partnerségi együttműködések mellett, úgynevezett stratégiai partnerként (ASP) is részt vesz több induló, illetve nemrégiben indult projektben. A járványügyi intézkedések miatt ezen projektek is online konferenciák keretében vették kezdetüket.

2020 tavaszán indult a Ljubljanai Egyetem vezetésével a TEACHER-CE című projekt, melyben az OVF, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) stratégiai partnereként vesz részt. A projekt, a tavaly sikeresen befejeződött PROLINE-CE című (az OVF partnerségével megvalósult projekt) folyománya, célja pedig egy olyan eszköz kifejlesztése, amely lehetővé teszi a fejlett és ellenőrzött megoldások integrálását az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében, figyelemmel a fenntartható hosszú távú stratégiai jövőképekre, melyek a különböző politikákat, ágazatokat és közigazgatási szinteket kötnek össze.

Szintén a KÖTIVIZIG stratégiai partnereként kapcsolódik be az OVF, az idén szeptemberben indult IDES című projektbe, melynek célja a vízminőség és ökoszisztéma szolgáltatások javítását célzó ártéri gazdálkodási terv kidolgozása.

Az OVF stratégiai partnerként működik közre a DanubeHazard M3C című projektben, melynek célja a folyókba kerülő veszélyes anyagok okozta szennyezés visszaszorítása.

A projektek megvalósítása jelen körülmények között sem állt meg, minden szervezet törekszik arra, hogy a kiszabott időkeretek között sikeresen lebonyolítsa a projekteket.

 

A felsorolt projektek weboldalai:

Tid(y)Up: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/tid-y-up

TEACHER-CE: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/TEACHER-CE.html

OPTAIN: https://www.optain.eu/

IDES: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/ides

DanubeHazard M3C: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danube-hazard-m3c

 

Budapest, 2020.10.07.

Készítette: Csatári Norbert, nemzetközi projekt koordinátor referens, Országos Vízügyi Főigazgatóság


[1] Növényzeti és éghajlati tulajdonságok alapján meghatározott régió. Az EU 15 korábbi tagállamán belül hat biogeográfiai régiót jelöltek ki (boreális, kontinentális, alpin, atlantikus, mediterrán, makaronéziai). Magyarország csatlakozásával a régiók sora egy új, Magyarország teljes területét lefedő Pannon régióval egészült ki. A Pannon biogeográfiai régióban számos védendő olyan faj és élőhely típus, ún. "pannonikum" található, amely a korábbi tagállamok területén nem fordul elő. Ezek élőhelyeit Magyarországnak is szakmai szempontok alapján, önállóan kellett meghatároznia a Natura 2000 területek kijelölésével.

 

Forrás: http://www.terport.hu/fogalomtar/biogeografiai-regio

Utolsó módosítás: 2020. október 16., péntek 10:47, Regdánszki Tamara