Események

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

Drónok mindennapi használata a Vízügyi ágazatban

2017. május 22., hétfő 12:24

A drón elnevezés az angol drone (jelentése: méh – here, zümmögés) szóból származik, de hivatalos keretek között UAV (személyzet nélküli légi jármű), vagy RPV (távolról irányított légi jármű) –megnevezés szerepel. Felépítésük, működési elvük nagyon sokrétű lehet, kezdve a kisebb villanymotorostól egészen a nagyobb robbanómotorosig, vagy akár sugárhajtóművel is működhetnek. Szerkezetüket tekintve vannak a légcsavaros helikopterek és a fix szárnyú repülők.

Természetesen nem meglepő, hogy ez a találmány is a hadiiparból származik. A hadviselés ilyen típusú formája már az 1960-as évek óta létezik. Becslések szerint az USA-nak több mint tízezer ilyen típusú eszköze van, melyeket többek között hadászati, felderítési célokra is használnak.

Sajnos rengeteg drón balesetet is találni a hírekben. Csapódtak már fesztiválközönség közé, esküvői fotózáson repült neki a leendő párnak, majdnem légi katasztrófát okozott egy drón egy londoni repülőtér közelében, és bizony ijesztette már meg a római pápát is. Nem véletlen, hogy az Európai Unió is fontosnak gondolja az eszközök szabályozását és előirányozták, hogy minden tagállam tegyen rendet ezen a téren. A drónok használatát egyértelműsítő rendeleten már három éve dolgozik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légügyi Hivatala. A szabályozás várhatóan 2017 nyarán lép hatályba.

Népszerűségük, terjedésük exponenciálisan nő, a tendenciák szerint 2020-ig a polgári felhasználású eszközök piaca megtízszereződik. Felhasználási céljuk tekintetében is rendkívül sokrétű: ipari (hadiipar), mezőgazdasági, térképészet, média és kommunikáció, profi és amatőr modellezés.

A vízügyi ágazatban is az élet megszokott szereplőiként beállnak a terepi adatgyűjtő eszközök egyre népesebb táborába. Ezen eszközök segítségével légifotók készülnek, melyekből utófeldolgozással ortofotót és felszínmodellt állíthatunk elő. Alkalmazási területeket nagyban befolyásolja a szerkezetük. A helikopteres eszközök jellemzően kisebb terültek, vonalas létesítmények esetleg műtárgyak felmérésénél mutatnak könnyebb kezelhetőséget, míg a fix szárnyas társaik nagyobb területek egyszeri feltérképezésénél használatosabbak.

Sok emberben rögtön felmerül a kérdés ennél az adatgyűjtési módszernél, hogy mire is képes az eszköz. Erre a kérdésre a lentebb látható box-plot ábrán tudom szemléltetni a válasz, miszerint milyen magassági pontosság érhető el a drónokkal történő felszínmodell előállítása során egy LIDAR-os felméréshez képest.

1 dron

Az ábra a szórást hivatott szemléltetni és az kitűnik róla, hogy habár a magassági átlagértékek mindkét felszínmodell esetében közel azonos magasságban helyezkednek, de a jobb oldalon látható felszínmodell esetében, amit a drón készített, ott jelentősebb szóródást mutatnak a magassági adatok.

A vízügyi ágazatban egyre több kolléga szerez ismereteket akár szakmérnöki képzésben való részvétel során vagy önképzés útján, és tapasztalatokat a drónok használatában, ágazati felmérések alkalmával. Az ismeret és tapasztalat birtokában lehet megalapozott döntést hozni arról, hogy adott feladat elvégzéséhez milyen eszközök adnak optimális megoldást.

 

Írta: Bartók Tamás (FETIVIZIG)

Utolsó módosítás: 2017. május 23., kedd 10:04, Radó Mónika