Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Forrástól a tengerig - Vízgazdálkodás az ENSZ szemszögéből

2023. január 19., csütörtök 14:30
Kep_1_2023_01_havi_cikk_NKO_27578-0486_2022

 Forrás: https://unece.org/environmental-policy/events/global-workshop-source-sea-management

Napjainkban főként a klímaváltozással, a robbanásszerű népességnövekedéssel, a túlfogyasztással párhuzamosan a rendelkezésre álló vízkészletek csökkennek, ezért egyre több terület, szakterület foglalkozik a folyók esetében a teljes egészére, azaz a torkolattól, forrástól a deltáig, vagyis a tengerig vagy óceánig terjedő vizek vizsgálatával, vízgazdálkodással.

Az 1945-ben alapított Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), amely a második világháborút követően a világbéke megteremtésén és fenntartásán túl az államok közti együttműködés elősegítését tűzte ki célul a nemzetközi jog és biztonság, a gazdasági fejlődés, a szociális ügyek és az emberi jogok terén. Így az ENSZ több terület mellett kiemelten foglalkozik a vízzel is.

Az ENSZ 1947-ben létrehozott Európai Gazdasági Bizottsága (United Nations Economic Commission for Europe – UNECE - ENSZ EGB) sok más témakör mellett rendszeresen szervez vízügyi témákban is workshopokat, konferenciákat, online megbeszéléseket, szemináriumokat (webinárium). 2022. december 14-16. között rendezték meg  a „Forrástól a tengerig menedzsment” elnevezésű (Global Workshop on Source-to-sea Management) globális szintű workshopot a Bizottság genfi székhelyén, a Nemzeti Palotában, online módon.

Amíg az édesvizekkel és a tengervizekkel foglalkozó szakemberek többségében egymástól elszigetelten dolgoznak, addig a természet mindig is egységként működött, a különböző területek, mint például a szárazföldi, édesvízi és óceáni ökoszisztémák egymással szoros kapcsolatban, egymástól függve. Ezért a forrástól a deltáig megközelítés másik fő célja, hogy hidat képezzen az egyes, eddig még különálló, vizekhez kapcsolódó ökoszisztémák menedzselése között. A szárazföldi, édesvízi és tengervízi erőforrások holisztikus, azaz a forrástól a deltáig való kezelése kritikus, kiemelt fontosságú az óceánok, édesvizek és szárazföldek értékeinek fenntartható védelme szempontjából.

Kep_2_2023_01_havi_cikk_NKO_27578-0486_2022

Fotó: UNECE

Ezért a workshop fő célja az volt, hogy ezen területek, illetve a határvízi és tengerekkel összefüggő vízgyűjtő szervezetek szakértőit és döntéshozóit összehozzák és erősítsék a köztük lévő együttműködést, valamint hogy a szakemberek megoszthassák a döntéshozatallal és a hatékony forrástól a deltáig tartó vízgazdálkodással kapcsolatos eddigi tapasztalataikat és a már alkalmazott jó gyakorlatokat.

Hogy ez mennyire sikerült, mi sem bizonyítja jobban, hogy a szakemberek egy több pontból álló, két és fél oldalas anyagot állítottak össze arról, hogy mit is hasznosítanának a workshopon hallottakból, azaz mit vinnének magukkal haza, melyet felhasználhatnának a későbbiekben szakterületükön, a munkájuk során.

Az összeállított „kiáltvány” főbb pontjai:

  • Le kell dönteni a különböző területek közötti falakat és erősíteni kell a határvízi és a szektorok közötti együttműködést,
  • Több figyelmet, odafigyelést kell szentelni a kapacitás építésnek az egyes területeken,
  • A forrástól a deltáig való vízgazdálkodás finanszírozását ösztönözni kell,
  • Most van itt a pillanat, hogy a forrástól a deltáig való vízgazdálkodást előmozdítsák, ezért ezzel kapcsolatosan is lépéseket kell tenni.

(A kiáltvány letölthető formátumban.)

Kep_3_2023_01_havi_cikk_NKO_27578-0486_2022

Fotó: UNECE 

A workshop az ENSZ EGB Vízügyi Konvenciója égisze alatt, Észtország és Szlovénia vezetésével, az ENSZ Mediterrán, Környezetvédelmi Akciótervével együttműködésben, illetve az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének Kormányközi, Oceanográfiai Bizottságával, a Stokholmi Nemzetközi Vízügyi Intézetével, a Forrástól a deltáig Platformmal, a Globális Vízügyi Partnerséggel, a Globális Környezetvédelmi Létesítménnyel és a Nemzetközi Vízügyi Tanulási Börze és Erőforrás Hálózattal együttműködve szervezték meg.

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága 2023-ra is érdekes, vízügyi témájú, vagy a vízügyi ágazattal összefüggő programot tartogat, ezért érdemes figyelemmel kísérni honlapjukat.

https://unece.org/info/events/unece-meetings-and-events

Írta: Szabó Katalin, nemzetközi referens, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Nemzetközi Osztály

Utolsó módosítás: 2023. január 19., csütörtök 15:05, Regdánszki Tamara