Sajtószoba

5
2022. augusztus 5., péntek

Az év első hét hónapjában több vizet tartottunk vissza a Tiszában, mint amennyi elhagyta az országot

OVF_kozlemeny_01

Folytatódik a csapadékszegény időjárás, de az öntözési menetrend keretében a vízigények továbbra is kielégíthetőek. Elkészült a Tisza vízmérlege az év első hét hónapjára.

2
2022. augusztus 2., kedd

Átmeneti enyhülést hozott csak a hétvégi csapadék

kozlemeny

A legutóbbi markáns hidegfront átvonulásával az aszályhelyzet rövid időre mérséklődött. A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a most következő napokban azonban ismét növekedni fog, a hétvégi csapadék kizárólag átmeneti enyhülést okozott. A hétvégén, a Tisza-tó felületére lehullott csapadék 1 napi vízigény kielégítésére volt elegendő.

29
2022. július 29., péntek

A hétvégén érkező csapadék betározása a fő feladat a Tisza-tavon

OVF_kozlemeny_01

Az előrejelzések szerint a Tisza vízgyűjtőjére is érkezik csapadék a hétvégén, bár ennek eloszlása még mindig bizonytalan. A vízügyes szakemberek célja az érkező mennyiség visszatartása, betározása.

26
2022. július 26., kedd

A front nem hozott elég esőt, folytatódik az aszály, ezzel együtt a vízügyes intézkedéssorozat is

kozlemeny

A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

A „Jövőépítés a vízgazdálkodásban” című könyvsorozat elnyerte a Magyar Hidrológiai Társaság 2022. évi nívódíját

2022. július 19., kedd 11:59

A Magyar Hidrológiai Társaság elnöksége Nívódíjat adományozott az OVF Vízügyi Tudományos Tanácsnak a „Jövőépítés a vízgazdálkodásban c. könyvsorozatáért.

nivodij2022

 Az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízügyi Tudományos Tanácsa (VzTT) „Jövőépítés a vízgazdálkodásban” címmel 2017-ben sorozatot indított annak bemutatására, hogyan járultak hozzá kiemelkedő tudósaink a vízgazdálkodás jövőjének építéséhez. Az eddig megjelent 5 kötet kifejezett célja, hogy tanulságul szolgáljon a jövőt ma építő generációknak.

IMG-5669

Valamennyi szerző kiemelkedő alakítója a vízgazdálkodás-tudomány jelenének és jövőjének, ugyanakkor nagy hatást tett a gyakorló mérnöki praxisra. Egyenként 300 – 400 oldal terjedelemben, „önéletírás” jelleggel mutatják be saját szakmai életútjukat, tudományos tevékenységük eredményeit. A szerzők egyéniségétől függően természetesen a feldolgozás stílusa más és más, de mindegyik hasznos esettanulmányokkal, jó gyakorlatok, időtálló módszerek bemutatásával akár szakmai kézikönyvként is használható.

Az igényes tipográfiával kiadott sorozat eddigi köteteinek bemutatását rendkívüli érdeklődés kísérte, mind a szakmai közösség, mind a szakpolitikai irányítás részéről.

A Magyar Hidrológiai Társaság 2022-ben új kitüntetést, Nívódíjat alapított, amellyel olyan munkák, eredmények jutalmazhatók, amelyek az adott évben legjobban szolgálták a víz ügyét.

 

Utolsó módosítás: 2022. július 19., kedd 12:05, Regdánszki Tamara