Sajtószoba

16
2022. szeptember 16., péntek

KÖZÖSEN ÍR KI PÁLYÁZATOT A DUNA MÚZEUM ÉS A VÁRFOK GALÉRIA

OVF_kozlemeny_01

Egymillió forint a fődíja annak a képzőművészeti pályázatnak, melyet a Vízügy Duna Múzeuma a budapesti Várfok Galériával közösen írt ki. A két intézmény együttműködése a most zárult „Árapály tényezők” című kiállítással indult, melyet több mint 5000 látogató tekintett meg Esztergomban. A vízrajzi térképek témájában meghirdetett felhívásra 2023. március 31-éig várják a műveket.

10
2022. szeptember 10., szombat

Árapály tényezők című kiállítás a Duna Múzeumban

meghivo_Duna Muzeum_20220._2.jpg

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Duna Múzeum tisztelettel meghívja az érdeklődőket az Árapály tényezők című kiállításhoz kapcsolódó verses tárlatvezetésre és zenés estre Simon Márton költővel!

25
2022. augusztus 25., csütörtök

Mérséklődött az aszály, helyi hatáskörben folytatódik a vízhiány elleni védekezés

OVF_kozlemeny_01

Az utóbbi napok csapadékosabb időjárásának és a nagy folyók vízgyűjtőjéről érkező vízmennyiségnek köszönhetően mérséklődött az aszályhelyzet, emellett a szezonális öntözési igények is csökkentek, ezért a vízhiánnyal összefüggő védekezés már nem igényel országos koordinációt, lezárul a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének működése. A munkát a területi vízügyi igazgatóságok helyi hatáskörben folytatják.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Tahy Ágnes, kiemelt műszaki referens

Mentsük, ami menthető!

2022. augusztus 09., kedd 09:15

2022.08.03-án este 9 és 10 óra között az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél a köztéri világítás csapdájába esett dunavirág raj mentésére vállalkoztunk páran az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól. A rendelkezésünkre álló eszközök szegényesek voltak, de a célnak megfeleltek. Egy A4-es papírcsomag dobozfedele volt a hordozótálca és egy elhasznált nagyméretű boríték a söprű.

A mentési feladat az volt, hogy az aszfalton vergődő és végül kimúló dunavirágokat illetve a mintegy 1 cm hosszú sárga színű petecsomagocskákból minél többet juttassunk el a Dunába. A dunavirág (tiszavirághoz hasonló kérészfajta) nőstényeknek a vízfelszínre kellene lerakniuk a petéiket, ehelyett a híd fénycsapdájába esett kérészek végkimerülésben az útra hullnak, és az aszfalton rakják le a petét tartalmazó petecsomóikat. A kérészek igencsak rövid (el)repülő életének egyetlen célja, hogy biztosítsák a jövő generációt.

DSC_8629-Editb

A mentési akcióban a papírdoboz fedőbe söpörtük a boríték segítségével a vergődő dunavirágokat, majd az egészet beleöntöttük a Dunába.

DSC_8669-Edit

Az elmúlt 10 évben számos cikk jelent meg arról, hogy a dunavirágok milyen fontos elemei a hazai vízi ökoszisztémának, amelynek a szaporodásában jelentős károkat okoz a fényszennyezés. A dunavirágok idei rajzása ugyanakkor, azt is jelzi, hogy a Duna alacsony vízállása ellenére a víz minősége kiváló még a budapesti szakaszon is.

DSC_8696-Edit

 Tahy Ágnes

Fotó: Hegyi Róbert

Utolsó módosítás: 2022. augusztus 09., kedd 09:19, Regdánszki Tamara