Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Új együttműködés, Éves Fórum és Irányító Bizottsági ülés a Duna régióban

2020. november 12., csütörtök 13:59

Új együttműködés, Éves Fórum és Irányító Bizottsági ülés a Duna régióban

 

A jelenlegi járványhelyzet miatt a személyes részvételű nemzetközi események, rendezvények a virtuális térbe helyeződtek át, melyek közül háromról szeretnénk röviden beszámolni.

Az Európai Unió Duna Régió Stratégiája idén, 2020. október 22-én tartotta Éves Fórumát, immáron a kilencediket, melynek mottója a „harmonikus és fenntartható fejlődés a Duna Régióban” volt. A Fórumot az elnöklő Horvátország az Európai Unióval közösen szervezte. A Fórumon 14 országból 700-an vettek részt, többek között az Európai Unió képviselői, Miniszterek, tudományos kutató és oktatási intézmények, valamint a magánszektor képviselői.

A programban két részből álló plenáris ülés a „harmonikus és fenntartható fejlődés a Duna Régióban” címmel, valamint öt szekcióülés szerepelt. A szekcióülések során megvizsgálták a fenntartható regionális fejlődés ökológiai, gazdasági szempontjait, a társadalmi és civil aspektusait, valamint a Duna Régió fejlesztésének anyagi eszközeit. Ez utóbbi keretében bemutatták az Interreg Duna Transznacionális Program jelenét és jövőjét, illetve ismertették az új prioritásokat a 2021-2027-es EU támogatási időszakra vonatkozóan.

A Fórumon lehetőség nyílt annak megvitatására is, hogy hogyan támogassák a szélesebb körű együttműködést az EU-s tagországok, az Európai Unió Duna Régió Stratégia (EUSDR) országai közül a nem-EU-s tagországokkal. A Fórum központi eleme volt az is, hogy az egyes tagországok milyen lépéseket tehetnek az EUSDR Akcióterv gyakorlatba történő átültetésében.

További, az eseményről megjelent cikkek az alábbi linkeken érhetők el:

https://dunaregiostrategia.kormany.hu/sztaray-peter-allamtitkar-reszvetele-a-duna-regio-strategia-10-evet-ertekelo-virtualis-miniszteri-talalkozon,

https://eusdr2020.hr/en/odrzan-je-9-godisnji-forum-strategije-eu-za-dunavsku-regiju/

2020. november 5-én került megrendezésre az EU Vízügyi Közös Programozási Kezdeményezés (Joint Programming Initiative Water – JPI Water; www.waterjpi.eu) műhelymegbeszélése a nemzetközi kutatási és innovációs együttműködésről a Duna régióban. A JPI Water (a tíz JPI egyike) az Európai Bizottság és egyes EU tagállamok közös kezdeményezése a nemzeti kutatási és innovációs tevékenységek koordinálására, hatékonyságának növelésére, támogatására. Magyarország csak megfigyelőként vesz részt a kezdeményezésben, azonban az EU Duna Régió Stratégia hazai irányítású, vízügyi vonatkozású prioritás területeinek révén (PA4: vízminőség; PA5: környezeti kockázatok) közreműködhet a JPI Water jövőbeli programozásában, így az EU új kutatási támogatási programja, a Horizont Európa 2021-re kidolgozandó vízügyi együttműködésének, a Víz Mindenkinek (Water4All; https://ec.europa.eu/info/files/european-partnership-water4all-water-security-planet_en) kialakításában is.

2020. november 10-én tartotta 20. irányító bizottsági ülését a Duna Régió Stratégia 4., Vízminőségi Prioritás Területe (EUSDR PA4). Az irányító bizottságban a Duna régió országainak vízminőségért felelős állami szervezeteinek képviselői és más érdekelt regionális szervezetek vesznek részt. A területet Magyarország és Szlovákia koordinálja, ezúttal hazánk volt a házigazda. A PA4 terület aktualitásainak ismertetése mellett a vízminőség javításában érdekelt olyan szervezetek is beszámoltak tevékenységükről, mint az EU Bizottság, ICPDR, Száva Bizottság, Kárpátok Egyezmény vagy a GWP. Az ülésen ismertetésre kerültek a 2020 utáni EU támogatási programokról eddig rendelkezésre álló információk, valamint bemutatásra kerültek olyan, a Duna régióban most folyó nemzetközi projektek, mint a hordalékminőséggel foglalkozó SIMONA vagy a veszélyes vízszennyező anyagok felmérését és csökkentését célzó Danube Hazard m3c projekt.

Az ülés minden előadása elérhető a Duna Régió Stratégia Vízminőségi Prioritás Terület honlapján (https://waterquality.danube-region.eu/pa4-20th-sg-meeting-on-10-november-held-online/).

Írta: Horváth Balázs, osztályvezető, Szabó Katalin, nemzetközi referens

Utolsó módosítás: 2020. november 16., hétfő 10:09, Regdánszki Tamara