Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

Idén is megkezdődtek a rendszeres őszi felülvizsgálatok

2018. október 29., hétfő 09:47

Idén is megkezdődtek a rendszeres őszi felülvizsgálatok

 

A vízügyi szakma idén is megkezdte ár-és belvízvédelmi műveinek rendszeres őszi felülvizsgálatát, mely során minden védelmi művet a helyi védekezés felelős vezetőiből álló bizottság ellenőriz. Ilyenkor felülvizsgálják a védelmi művek és azok minden műtárgyainak, tartozékainak karbantartottságát, a szertárakban, raktárakban tárolt védelmi anyagok, eszközök, felszerelések, gépek előírt mennyiségét és használhatóságát, a gátőrházak és védelmi központok állapotát.

0E1A9562

A műtárgyak fő szerkezeti elemeinek, valamint a kiegészítő szerkezetek és berendezések vizsgálata során különös gonddal ellenőrzik az elzáró szerkezetek vízzáróságát, működőképességét.

A felülvizsgálatról jegyzőkönyv készül, így a műtárgyakkal kapcsolatos minden megállapítás és beavatkozás nyomon követhető.

20181016_132547

A több hetes szemle célja a védekezésre való felkészülés, mely során a vízügyi szakemberek felmérik a jelenlegi állapotokat és az alapján meghatározzák a szükséges intézkedéseket. A felülvizsgálat része a védekezési tervek és nyilvántartások elkészítése, kiegészítése valamint a védelmi szervezetek megszervezése és felkészítése. A szakemberek mindezt ősszel végzik abból a megfontolásból, hogy azoknak a hiányosságoknak a megszüntetése, amelyek építési munkát igényelnek, még a téli időszak előtt elvégezhetők legyenek. A megállapított, és jegyzőkönyvben is rögzített hiányosságok megszüntetésére, a végrehajtás időbeli ütemezésére intézkedési terv készül.

0E1A9544

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki szakemberei is részt vesznek a szemléken, mely során lehetőségük nyílik a saját felelősségi körükbe tarozó igazgatósági területeket bejárni, és az igazgatóságok hatáskörén túlmutató, vagy országos iránymutatást igénylő kihívásokat, problémákat megvitatni.

0E1A9527

Az OVF ezúton is megköszöni a területen dolgozó kollégák egész évben lelkiismeretesen végzett munkáját!

 

Utolsó módosítás: 2018. november 14., szerda 16:37, Uresch László