Tartalomfelelős:

Vízügyes Roadshow Tokaj és Békéscsaba

2017. december 05., kedd 11:38

Békéscsabán járt az országjáró vízügyi roadshow

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karával együttműködve a vízügyi szakmát népszerűsítő kampányt indított.

A roadshow december 4-én békéscsabai állomásához érkezett és a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumába járó diákok körében népszerűsítette a vízügyes szakmát. A mintegy 60 diákot Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője köszöntötte és mindjárt játékra is hívta. Budapesti kollégáinkat kellemes meglepetésként érte, hogy a diákok szinte mindenre tudták a választ.

Miért éppen Baja? Erre a kérdésre Dr. Bíró Tibor a víztudományi kar dékánja válaszolt. Tájékoztatott a karon választható vízügyi képzésekről, az iskolai életről, és természetesen a felvételi követelményekről is.

Láng István, az OVF műszaki főigazgató-helyettese egy frappáns előadás keretében adott választ a „Miért a vízügy?” kérdésre, bemutatva a vízügy hivatalos oldalát, de betekintést engedett a „kulisszák mögé” is, mosolyt csalva a diákok arcára.

…. és, hogy a végzősök még közelebb érezzék magukhoz a szakmát, két fiatal munkatársunk Csengeriné Veczán Éva és Bujdosó Szabolcs beszéltek arról, hogyan lettek vízügyesek. Kollégánk Bujdosó Szabolcs a Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumba járt, majd Baján a víztudományi karon végzett és most osztályvezetőként dolgozik a gyulai vízügyi igazgatóságnál, az ide vezető útról mesélt a gyerekeknek. Kedvcsinálóként a diákok megnézhették az ez év januárjában folyó jégvédekezésről készült videoklipet, és egy rövidfilmet a vízügyes szakmáról.

Bak Sándor a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója egy beszédes számadattal zárta a rendezvényt, mely szerint a gyulai vízügynél dolgozó mintegy 300 kolléga 30%-a a következő 10 évben nyugdíjba vonul, a helyükre pedig frissen végzett vízügyi szakemberekre van szükség.

A roadshow elsődleges célja azt volt, hogy a mára már hiányszakmának mondható „vízügyes” szakterület iránt felkeltse a szakgimnáziumok tanulóinak és szüleinek érdeklődését, segítve ezáltal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának beiskolázását is.

1   2. oldal  
Utolsó módosítás: 2017. december 05., kedd 14:51, Uresch László