Sajtószoba

16
2022. szeptember 16., péntek

KÖZÖSEN ÍR KI PÁLYÁZATOT A DUNA MÚZEUM ÉS A VÁRFOK GALÉRIA

OVF_kozlemeny_01

Egymillió forint a fődíja annak a képzőművészeti pályázatnak, melyet a Vízügy Duna Múzeuma a budapesti Várfok Galériával közösen írt ki. A két intézmény együttműködése a most zárult „Árapály tényezők” című kiállítással indult, melyet több mint 5000 látogató tekintett meg Esztergomban. A vízrajzi térképek témájában meghirdetett felhívásra 2023. március 31-éig várják a műveket.

10
2022. szeptember 10., szombat

Árapály tényezők című kiállítás a Duna Múzeumban

meghivo_Duna Muzeum_20220._2.jpg

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Duna Múzeum tisztelettel meghívja az érdeklődőket az Árapály tényezők című kiállításhoz kapcsolódó verses tárlatvezetésre és zenés estre Simon Márton költővel!

25
2022. augusztus 25., csütörtök

Mérséklődött az aszály, helyi hatáskörben folytatódik a vízhiány elleni védekezés

OVF_kozlemeny_01

Az utóbbi napok csapadékosabb időjárásának és a nagy folyók vízgyűjtőjéről érkező vízmennyiségnek köszönhetően mérséklődött az aszályhelyzet, emellett a szezonális öntözési igények is csökkentek, ezért a vízhiánnyal összefüggő védekezés már nem igényel országos koordinációt, lezárul a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének működése. A munkát a területi vízügyi igazgatóságok helyi hatáskörben folytatják.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Új titkár érkezett a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság élére

2022. szeptember 09., péntek 11:44

A bécsi székhelyű Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság (azaz az ICPDR, International Commission for Protection of the Danube River) 1998-as alapításakor a Duna védelmét és fenntartható használatát tűzte ki célul. 14 ország 1994-ben írta alá Szófiában az erre vonatkozó egyezményt. A Bizottság munkáját az Állandó Titkárság segíti.

A Titkárságot Ivan Zavadsky közel egy évtizeden át vezette, melyet Birgit Vogel 2022. augusztus 1-től vett át soron következő negyedik főtitkárként. Az új főtitkár asszony látogatást tesz a dunai országokban, melyek közül első állomásként Magyarországot kereste fel.

Birgit Vogel asszonyt 2022. szeptember 06-án fogadta a Belügyminisztérium részéről Dr. Hegyaljai Mátyás európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár. Ezt követően az Országos Vízügyi Főigazgatóságon tett látogatást az új főtitkár asszonyt, ahol Lábdy Jenő műszaki főigazgató-helyettes úr üdvözölte őt. A fogadáson bemutatkoztak az Országos Vízügyi Főigazgatóság azon szakemberei is, akik a Duna Védelmi Bizottság szakértői munkacsoportjainak tagjai. Birgit Vogel asszony bemutatkozásában ismertette eddigi szakmai tapasztalatait, meglátásait az ICPDR jövőbeli feladatairól, majd érdeklődött az OVF-et érintő legfontosabb vízügyi kérdésekről. A megbeszélésen a munkacsoport tagoknak is lehetőségük nyílt a hozzászólásra, aktuális problémák felvetésére.

20220906_111827

Vogel asszony programja a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tett látogatásával zárult, ahol Bihari Katalin külgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár fogadta.

Főtitkár asszony bemutatkozó látogatása lehetőséget adott a közös együtt gondolkozásra, előremutató beszélgetésekre.

Birgit Vogel bemutatkozása az alábbiakban olvasható:

Birgit Vogel Announced As New ICPDR Executive Secretary | ICPDR - International Commission for the Protection of the Danube River

Utolsó módosítás: 2022. szeptember 27., kedd 11:16, Regdánszki Tamara