Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Árvédelmi falak és kulisszanyílások az ÉDUVIZIG működési területén

2021. január 12., kedd 09:36

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság összesen 6.370 km2-es működési területén végzi a vízgazdálkodással összefüggő feladatokat, mely magába foglalja Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom Megye egészét, illetve Vas- és Veszprém Megye északi részeit. Összesen 1.650 km állami tulajdonú víztestet kezel, melynek egy része mentén 13 db elsőrendű árvízvédelmi védvonal mentesíti az elöntéssel fenyegetett területeket az árvizek hatásaitól. A védművek összesített kiterjedése meghaladja a 475 km hosszt, melyen belül találhatók speciális szakaszok: magaspartok, pályaszerkezetek, állandó és mobil falak.

Az árvédelmi falak teljes hossza mintegy 5,5 km, melyek nagyvárosokban - Győrben, Komáromban és Esztergomban - helyezkednek el a Duna, Rába és a Mosoni-Duna mentén. Időjárásnak kitett, stabil vasbeton szerkezetekről van szó jelentős alapozási megoldásokkal, melyek legfőbb előnye a kis helyigény és az állandó jelenlét. Hátrányuk a magas építési költség és rendkívüli árvíz esetén magasításuk szükséges, mivel a múlt évszázadban épült falak még a korábbi mértékadó árvízszintek (MÁSZ) figyelembe vételével létesültek, azonban ez az érték a hullámtérben lezajlott folyamatok és a lefolyási viszonyok megváltozása miatt jelentősen megemelkedett. A kiépített falak ennek folytán a jogszabályi előírásokat nem mindenhol teljesítik a magassági biztonság szempontjából. Korszerűsítésük csak nagyprojekteken belül lehetséges, melyek egy része már folyamatban ill. tervben van.

A folytonos falakat vagy helyenként a töltéstestet a hullámtérbe való lejutás érdekében több helyen megszakítják ún. „kulisszanyílások”, melyeket csak árvízi helyzetben kell ideiglenesen beépíteni az elöntés elleni védekezéshez. Az újabb technológiák megjelenésével több helyen épültek mobilfalas rendszerek is a „békeidőben” történő visszabonthatóság érdekében. Igazgatóságunk területén 47 helyen található kulisszanyílás vagy mobilfal, jellemző szélességük 1-19 m.  Győrben 79 méter hosszban a fürdő környezetében szükséges elzárás III. fokot elérő vagy meghaladó árvíz esetén. Az elzáró szerkezetek korábban jellemzően egymásra rakott, faragott keményfa gerendákból álltak. Tárolásuk komoly feladatot jelentett szakszerű állagmegóvásuk miatt, hogy bármikor bevethetők legyenek. Az utóbbi években azonban az ÉDUVIZIG folyamatosan cseréli őket acél vagy alumínium elemekre. A nyílások üzemeltetését és karbantartását 4 helyszín kivételével az ÉDUVIZIG végzi, melynek része a rendszeres összeszerelési gyakorlatok szervezése is a védekezési rutin fenntartása érdekében.

Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság 

Utolsó módosítás: 2021. január 12., kedd 09:38, Regdánszki Tamara