Sajtószoba

18
2022. május 18., szerda

Tájékoztatás a Sajót érintő szennyezéssel kapcsolatban

OVF_kozlemeny_01

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság 2022. március 13-án a közösségi médiából értesült arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba.

13
2022. május 13., péntek

Kattintásvadász címek helyett a valóság: nincs végveszélyben a Balaton!

OVF_kozlemeny_01

Elözönlötték a sajtót a szenzációhajhász címek és találgatások a Balatonnal kapcsolatban, amelyek durván torzítják a vízügyes szakemberek, szakértők hiteles nyilatkozatait. Az üdülési szezon előtt ezért hangsúlyozni kell, hogy a jelenlegi helyzet szélsőséges ugyan, de nem példa nélküli. A fürdés ellehetetlenülésével riogatás nem fedi a valóságot.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Vízügyes bemutatókkal érkeztünk a Düreres diákokhoz

2022. május 03., kedd 15:56

A Gyulai Dürer Albert Általános Iskola is csatlakozott a Fenntarthatósági Témahét programsorozathoz, amelynek célja, a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése volt iskolai keretek között. Az iskolában egy héten keresztül zajlottak a programok, melynek fő állomása április 28-án a környezetünk védelmével kapcsolatos bemutatókkal, ügyességi vetélkedőkkel, kézműves foglalkozásokkal egybekötött színes délután volt.

durer4

Az iskola kérésére igazgatóságunk is csatlakozott a programhoz és különböző, a vízügy tevékenységével összefüggő bemutatókkal vártuk a mintegy 200 gyermeket az iskolában. Ilyen volt például Akkreditált Mintavevő Munkacsoportunk tagjainak bemutatója, akik a működési területünkön leggyakrabban előforduló vízminőségi káreseményeket mutatták be a gyerekeknek. Vízmintavételi tevékenységünket is megismerhették a helyszíni mérőműszerek használatán keresztül, majd a bemutató után a gyermekek is kipróbálhatták az eszközöket. Terepasztalon mutattuk be, hogy mi is történik akkor, ha valamilyen szennyezés érkezik folyóinkon, hogyan védekezünk ellene, miként próbáljuk megakadályozni a környezetkárosítást. A gyermekek záporozó kérdéseire nem győztünk válaszolni. De azt is megtudhatták a diákok mi is az a belvíz, mely a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén nagy gondokat tud okozni, és hogyan jut segítségünkkel a folyókba. Egy óriáspuzzle segítségével a környezetünkben található folyókkal kapcsolatban tudhattak meg érdekességeket a gyerekek és egy játék keretében megismerkedhettek a Körösökben úszó halakkal is.

durer2
durer3

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Pozsárné Kaczkó Zita

Fotó: Jobbágy Zoltán

Utolsó módosítás: 2022. május 03., kedd 15:59, Regdánszki Tamara