Sajtószoba

18
2022. május 18., szerda

Tájékoztatás a Sajót érintő szennyezéssel kapcsolatban

OVF_kozlemeny_01

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság 2022. március 13-án a közösségi médiából értesült arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba.

13
2022. május 13., péntek

Kattintásvadász címek helyett a valóság: nincs végveszélyben a Balaton!

OVF_kozlemeny_01

Elözönlötték a sajtót a szenzációhajhász címek és találgatások a Balatonnal kapcsolatban, amelyek durván torzítják a vízügyes szakemberek, szakértők hiteles nyilatkozatait. Az üdülési szezon előtt ezért hangsúlyozni kell, hogy a jelenlegi helyzet szélsőséges ugyan, de nem példa nélküli. A fürdés ellehetetlenülésével riogatás nem fedi a valóságot.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

Ritkán megvalósítható méréssorozatot végezhetett el a vízügy a rendkívül alacsony vízállásnak köszönhetően

2021. november 03., szerda 08:56
2
Esemény kezdete: 2021. november 2. 00:00, kedd
2
Esemény vége: 2021. november 2. 00:00, kedd
Helyszín: -

A csapadékszegény időjárás következtében rendkívül alacsony lett a Duna vízszintje az utóbbi hetekben, ami azonban lehetőséget adott a szakembereknek arra, hogy a szokásosnál is precízebben mérjék meg a vízhozamot, illetve a vízszintet az egyes ellenőrzőpontokon. Az úgynevezett kisvízszint-rögzítés friss adataival a folyó hazai szakaszán biztonságosabbá válik a hajózás és pontosabbá a hidrológiai előrejelzés. A méréssorozatot az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálásával a győri, a budapesti és a bajai vízügyi igazgatóság végezte az elmúlt hétvégén.

Az utóbbi időszak csapadékszegény időjárása következtében a Duna magyarországi szakaszán igen alacsony vízállás alakult ki, aminek következtében a Ráckevei- (Soroksári-) Duna-ágba már 38 napja szivattyúval kell pótolni a vizet az élővilág védelme és a vízminőség megőrzése érdekében.

Budapesten a ma reggel mindössze 87 cm volt a folyó vízszintje. Ilyen kis értékek átlagosan csak kétévenként fordulnak elő, ám ez a szomorú állapot ritka lehetőséget kínált a vízügy szakembereinek egy speciális felméréssorozatra. Mivel a következő napok esőzései miatt vízszintemelkedés várható, az elmúlt hétvégére tűzték ki a méréseket.

A vizsgálatok során a Duna több száz kilométeres hazai szakaszán a meghatározó helyszíneken pontosíthatták a mederben lévő víz mennyiségének, illetve magasságának adatait.

Az úgynevezett kisvízszint-rögzítést - vagyis egy igen alacsony mederteltségű időszakban a vízszintek és vízhozamok egyidejű mérését - az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinációjával három dunai vízügyi igazgatóság, a győri, a budapesti és a bajai végezte.

A friss adatok jelentős mértékben hozzájárulnak a biztonságosabb dunai hajóút kijelöléséhez, illetve pontosabb aszály-előrejelzések készítéséhez.

Utolsó módosítás: 2021. november 03., szerda 09:00, Regdánszki Tamara