Sajtószoba

18
2022. május 18., szerda

Tájékoztatás a Sajót érintő szennyezéssel kapcsolatban

OVF_kozlemeny_01

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság 2022. március 13-án a közösségi médiából értesült arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba.

13
2022. május 13., péntek

Kattintásvadász címek helyett a valóság: nincs végveszélyben a Balaton!

OVF_kozlemeny_01

Elözönlötték a sajtót a szenzációhajhász címek és találgatások a Balatonnal kapcsolatban, amelyek durván torzítják a vízügyes szakemberek, szakértők hiteles nyilatkozatait. Az üdülési szezon előtt ezért hangsúlyozni kell, hogy a jelenlegi helyzet szélsőséges ugyan, de nem példa nélküli. A fürdés ellehetetlenülésével riogatás nem fedi a valóságot.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

Újra nagyon alacsony a Duna vízállása, el kell indítani a szivattyús vízpótlást a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágon

2021. szeptember 27., hétfő 09:12
25
Esemény kezdete: 2021. szeptember 25. 00:00, szombat
25
Esemény vége: 2021. szeptember 25. 00:00, szombat
Helyszín: Budapest

Budapest, 2021.09.25. – Az alacsony és - a száraz időjárás miatt - tovább apadó dunai vízszint miatt a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a mai naptól megkezdi a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág (RSD) szivattyús vízpótlását. Erre az élővilág védelme, valamint az öntözési és egyéb igények miatt van szükség. Amint jelentősebb mennyiségű csapadék érkezik, és a Vigadó téri vízmércén újra 200 cm-nél magasabb vízállás mérhető, ismét biztosított lesz majd a gravitációs vízpótlás a Kvassay-zsilipen keresztül.

Szeptemberben kimondottan csapadékszegény időjárás jellemezte a dunai vízgyűjtőket, amelyekre ebben a hónapban mindössze a sokéves átlag 35%-a hullott. (Ugyan szeptember első napjaiban egy kisebb árhullám tetőzött, amelyet az augusztus végi nagyobb csapadék váltott ki, azonban ezt követően intenzív apadás kezdődött a Dunán a csapadékhiány miatt.) A jelenlegi előrejelzések szerint a következő 10 napban sem várható eső. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint emiatt további vízszintcsökkenésre lehet számítani: a jövő hét elejére a Duna vízállása a fővárosban várhatóan mindössze 150 cm körül alakul.

Az alacsony és folyamatosan apadó dunai vízszint következtében a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág (RSD) Kvassay-zsilipen keresztül történő gravitációs vízpótlásának lehetősége megszűnt. Ez ugyanis csak akkor biztosított, ha a Vigadó téri vízmércén 200 cm-nél magasabb vízállást mérnek, a ma reggeli érték pedig 9 órakor 162 cm volt. Tekintettel arra, hogy az elkövetkezendő napokban jelentősebb csapadékra nem számíthatunk így vízszintemelkedésre sem, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a mai naptól III. fokú vízminőség-védelmi készültség keretében megkezdi a Duna-ág vízpótlását a Kvassay-zsilip szivattyúinak segítségével.

A folyamatos vízbetáplálás nem csak a Natura 2000-es besorolású terület élővilága érdekében elengedhetetlen, de a beérkező tisztított szennyvíz megfelelő hígításához, az öntözési és egyéb (pl. halastavi) igények kielégítéséhez, illetve további felhasználási célokhoz (pl. rekreáció) is szükséges.

A szivattyús vízpótlás várhatóan mindaddig tart, amíg a Vigadó téri mérce nem mutat újra ismét 200 cm-nél magasabb vízállást.

Vízügyes kisokos, avagy az eddigi budapesti negatív rekord:

A Dunán az eddigi legkisebb vízállást 2018. október 25-én mérték: 33 cm-t. Abban az évben a július 1.-november 30. közötti időszakban 145 napon át volt 200 cm alatti vízállás a Vigadó téri vízmércén.

Utolsó módosítás: 2021. szeptember 27., hétfő 09:14, Regdánszki Tamara