Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Csík András, osztályvezető

A Tebe-sor Szilveszterkor is munkát adott a vízügyes munkatársaknak

2021. február 23., kedd 08:16

A szigetszentmiklósi Tebe-sor olajszennyezése december elejétől komoly munkát eredményezett nemcsak az érintett Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságnak, hanem a segítségül hívott szolnoki és győri kollegáknak is.


Még Karácsony előtt a lokalizálás, a további szennyezés meggátolása, a terület lezárása megtörtént.
Még sem telt el munka nélkül az év vége: 2020. december 30-án az elővigyázatosságból  fenntartott folyamatos vízügyi figyelő szolgálat újra olajszennyezést észlelt a Tebe-sori csatorna kivezetésnél.
Az év végét ismét műszaki beavatkozással töltötték a budapesti igazgatóság munkatársai. Amíg mások pezsgőt bontottak, szórakoztak, addig ők az újonnan érkezett szennyezés lokalizálását, az átmeneti tárolóba kivezetést készítették elő.
A laborvizsgálatok alapján a szennyezés csak a korábban - szintén elővigyázatosságból - kialakított zagytározókba volt vezethető, de kapacitása annak is véges, ezért a szennyező forrás megszüntetése elengedhetetlenné vált.
A helyi önkormányzat kezelésében lévő csatornát végül elfalazták, így akadályozva meg a további bevezetést. A csatorna-hálózat teljes kitisztítása és átmosása után már megfelelő minőségű csapadékvíz folyhatott az Ráckevei-Soroksári Dunaba.


Az RSD part menti  területét ért korábbi igen komoly károsodás felszámolását - a tervezési munkákat követően a vízügyi hatóság döntése alapján - a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kárelhárítás keretében folytatja tovább.

Utolsó módosítás: 2021. február 23., kedd 08:33, Regdánszki Tamara