Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Tanai Anna, muzeológus

240 éve alapították meg a Mérnök Intézetet

2022. szeptember 01., csütörtök 08:55

2022. Augusztus 30-án volt 240 éve, hogy II. József rendelkezésére a pesti egyetemen megalapították az Institutum Geometricum-ot, azaz a Mérnöki Intézetet, amely Európa első felsőfokú mérnökképző intézete volt.

schmidt-jozsef-mernoeki-oklevele-612217-3

A Pesti Tud. Egyetem Mérnöki Intézete (Institutum Geometricum) által kiadott latin nyelvű mérnöki oklevél Schmidt József részére

Az uralkodói rendelet szerint az intézet feladata az, hogy a hazai vízszabályozási feladatok megoldására alkalmas mérnököket képezzen. A rendeletben az is szerepelt, hogy állami mérnöki állásra csak olyan személy alkalmazható, aki az Institutum Geometricum-ban szerezte mérnöki oklevelét. A kor mérnökképző intézetei közül itt volt a legmagasabb a képzés színvonala. Főtárgyként alkalmazott matematikát oktattak, a diákok ennek keretében sajátították el a földmérő és vízépítő ismereteket, amit terepgyakorlattal egészítettek ki. A Mérnöki Intézet kiváló tanárainak köszönhető, hogy hazánk a 18. század végére, 19. század elejére olyan páratlan mérnöki karral rendelkezett, melynek élén Vásárhelyi Pál és Beszédes Sándor állt, akiknek nagyfokú szakmai tudását az Al-Duna vagy a Tisza szabályozása bizonyítja.

Utolsó módosítás: 2022. szeptember 01., csütörtök 08:59, Regdánszki Tamara