Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

9 méter magas, csak vízen megközelíthető kilátótornyok épülnek a Tisza-tavon

2020. december 10., csütörtök 08:56

Két új, kizárólag hajóval megközelíthető kilátó épül a Tisza-tavon, a Hortobágyi Nemzeti Park területén. A létesítmények elsősorban kikötési és pihenési lehetőséget biztosítanak az odalátogató vízitúrázók számára.

Az egyik kilátó a Csapói Holt-Tisza partján található szigeten épül, ahonnan kilátás nyílik majd az egész Poroszlói-medencére és a Csapói Holt-Tiszára. A másik kilátó az újlőrincfalvi Neptun kikötőhöz és a Ravasz-háthoz közel, egy hínárral benőtt kis öbölben található. A tervező, Komáromi Tas a modern, de tájba illeszkedő megjelenés mellett nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a szerkezet minél tartósabb legyen.

Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke elmondta: “A kajak- és kenutúrák esetén nagy szükség van kikötési pontokra, mert sok órán keresztül könnyen elgémberedik a túrázó minden tagja. A megállók építésére a KÖTIVIZIG és a Hortobágyi Nemzeti Park szakembereivel együttműködve olyan helyszíneket választottunk, amikre kellemes túrákat lehet felfűzni, és ahol változatos panoráma várja a látogatókat.”

A tervek szerint a kivitelezésre télen és kora tavasszal kerül sor. A 2021-es szezonban már üzemelni fognak a kilátók.

 

forrás: https://hajozas.hu/magazin/tisza/9-meter-magas-csak-vizen-megkozelitheto-kilatotornyok-epulnek-a-tisza-tavon/

Utolsó módosítás: 2020. december 10., csütörtök 09:14, Regdánszki Tamara