Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Süveggyártó Anita, kiemelt műszaki referens

Balatoni aktuális

2021. február 05., péntek 13:33

2021. január 28-án megkezdődött a Balaton vízeresztése. A helyzet érdekességét a 2021-es évben nem csak a covid-19 járvány által előrevetített megnövekedő vízigények biztosítása, hanem a megújuló Sió-zsilip építési területén való vízátvezetés kérdése is szolgáltatja.

A munkálatok a Sió mederben egy évvel ezelőtt kezdődtek meg. A projekt célja, hogy nagy vizek esetén gyorsabban és hatékonyabban lehessen beavatkozni a Balaton átlag vízállásának szabályozásába.Az átlagvízállás hatékony csökkentésére azért lesz szükség, hogy az új szabályozási szint, különösen nagy esők, és szelek idején ne okozzon gondot a partmenti településeken.

A zsilip nem csak hatékony, de meglehetősen esztétikus megjelenésű is lesz, ami méltán teszi majd Siófok egyik maghatározó látványosságának is.

A munkálatok végéig a Sió-csatornán teljes hajózási zárlat van.

sio-zsilip-latvanytervAz épülő Sió-zsilip látványterve

 

Utolsó módosítás: 2021. február 05., péntek 13:36, Regdánszki Tamara