Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Györgyi, főosztályvezető

Hátizsákos lézer felmérő rendszert próbáltunk ki

2022. október 28., péntek 10:11

A Leica Geosystems Hungary Kft-vel együttműködve a Leica cég hátizsákba rejtett 3D, 20 megapixeles kamerával kiegészített lézerszkennerét próbálhattuk ki. A műszert eredetileg a 2022. évi Országos rendezvényünkön a Vízügyi Téradat és Térinformatikai Konferencián szerettük volna kipróbálni a szakterületi kollégákkal együtt, azonban ez technikai problémák miatt nem valósult meg.

A próbanapon a KDTVIZIG illetékességi területén a Császár-víz 3 km-es – kerékpárút menti - szakaszán végeztük a felmérést kerékpárról. A felmérés sebessége így átlag 15 km/h sebességgel zajlott, ami egy gyalogos tempójának legalább háromszorosa. Az első benyomásunk a felméréssel kapcsolatosan, hogy rendkívül gyors adatnyerést lehet végezni viszonylag benőtt fás területeken. A mérés a kezdeti beállítást, inicializálást követően tulajdonképpen csak kerékpározásból állt, majd a mérést követő utó kalibrációs tevékenységből. Igyekeztünk a mintaterületet úgy kiválasztani, hogy ne épített környezetben legyen, de vizes műtárgyat mégis tartalmazzon.

IMG_4253

A műszerrel a vizes műtárgyak, csatornák, kisvízfolyások felmérését akár gyalog, csónakkal, vagy quaddal, e-bike-kal is el lehet végezni.

A mérést követően az adatok kinyerése is megvalósult a terepen. A részletes adatfeldolgozás már az irodában történt.

Lehetőségeink szerint, jövőre tervezünk egy országos demó napot a vízügyi geodéták számára, ahol közelebbről is górcső alá vehetnék a műszer képességeit! Akit a műszaki részletek addig is érdekelnek, az alábbi elérhetőségen tud utána olvasni:

https://leica-geosystems.com/products/mobile-mapping-systems/capture-platforms/leica-pegasus-backpack

A demó adatok a Műszaki Téradat Szolgáltató Főosztálynál érhetőek el, a felmérés napjáról és a feldolgozásról összeállított videó is készült:

A Császár-víz felmérésünk eredményei a Lidar (osztályozott, RGB kóddal ellátott) pontfelhő, DTM, vektorizált adatok, szegmentált pontfelhő, képek.

Az első benyomás szerint nem lenne púp a hátunkon egy ilyen felmérő rendszer használata :D

 

Utolsó módosítás: 2022. október 28., péntek 10:14, Regdánszki Tamara