Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Somogyi Edina, kiemelt műszaki referens

A HOMOKHÁTSÁG VÍZHÁZTARTÁSI ÉS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁINAK ENYHÍTÉSE

2021. november 22., hétfő 12:19

A Duna-Tisza közének vízháztartási és vízháztartási helyzete az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlott, aminek eredményeként a térség mintegy 600 természetes tava eltűnt, a talajvízszint pedig jelentős mértékben csökkent.

E problémák okai többrétűek, egyebek mellett a legnagyobb mértékben az aszályos időjárás és a klímavátozás játssza a legnagyobb szerepet. Napjainkra a Duna-Tisza köze, a Homokhátság az ország egyik legvízhiányosabb, az időjárás hatásainak leginkább kitett területévé vált. A térség vízgazdálkodási helyzetével kapcsolatos problémák az 1990-es évek kezdetétől kerültek reflektorfénybe, azóta is számtalan szakmai, társadalmi és politikai vitát gerjesztve. A klímaváltozás kedvezőtlen hatásai, a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak minimalizálására irányuló törekvések, új hangsúlyt adtak a térség vízgazdálkodási és vízháztartási problémáinak.

homokhatsag-vizhaztartasi-es-vizgazdalkodasi-prob-enyh-1

A Homokhátság domborzata

A „Duna–Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítását, helyreállítását célzó vízkészlet-gazdálkodási projekt” (Homokhátság projekt), komplex módon kívánja enyhíteni a Homokhátság fentiekben vázolt problémáit, rövid, közép és hosszú távú célok megvalósításával.

A projekt 7 olyan mintaterületet azonosított a Homokhátság területén, ahol beavatkozásokkal a terület vízháztartásán, vízgazdálkodásán javítani igyekeznek.

homokhatsag-vizhaztartasi-es-vizgazdalkodasi-prob-enyh-2

A Homokhátság célterületei

A projekt keretében tervezett beavatkozások részben műszaki beavatkozások lesznek (a meglévő csatornahálózat fejlesztése, kettős üzeművé tétele, vízkivételi pontok létesítése, víztározás és víz-visszatartás lehetővé tétele), részben adminisztratív beavatkozások (tájhasználat-váltás támogatása, szabályozással, jogalkotással), és részben gazdasági eszközök (járulékok, mezőgazdasági támogatások és egyéb normatív ösztönzők)

A projekt célja a Homokhátság ökológiai célú vízpótlása, a vizes élőhelyek megtartása, helyreállítása, a talajvíz dúsítása, emellett fontos cél még a mezőgazdasági művelésbe vont területek öntözéséhez víz biztosítása.

Jelenleg a projekt I. ütemének tervezési munkái, valamint a II. ütem előkészítési munkái folynak. A projekt tervezési munkái az előzetes ütemterv szerint 2023 végéig zárulnak le, 2024-ben kezdődnek kivitelezési munkálatok, ami egyben a projekt középtávú céljainak teljesítését is jelenti. A projekt hosszú távú céljai, azaz a terület vízgazdálkodásának tartós javítása, a vízháztartási problémák enyhítése, enyhülése 2040-re érhető el.

Írta: Szamosvári István

Utolsó módosítás: 2021. november 22., hétfő 13:02, Regdánszki Tamara