Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Bogdanovits András, főosztályvezető

II. Vízügyi Téradat és Térinformatikai Konferencia

2021. február 19., péntek 12:33

A Műszaki Téradat Szolgáltató Főosztály az OVF szakfőosztályai és a 12 Vízügyi Igazgatóság részvételével online keretek között rendezte meg 2021. február 17-18-án  a tavaly esedékes II. Vízügyi Téradat és Térinformatikai Konferenciát.

A térinformatikai, geodéziai és adattári tevékenységeknél különösen fontos az együttműködés az ágazatban. Ha egységes, homogén adatbázisokat, átlátható és ágazati szinten használható alkalmazásokat, térinformatikai megoldásokat, egységes felmérési adatokat szeretnénk, akkor azt csak közösen, az OVF és az igazgatóságok szakembereinek összefogásával érhetjük el. Ezért különösen fontosak számunkra azok az alkalmak, lehetőségek, amikor összejöhetnek az ágazat szakemberei és közösen gondolkodhatunk szakmai kérdésekben.

Az első napon első sorban a felméréssel kapcsolatos előadások kaptak helyet, az igazgatóságok drónokkal kapcsolatos tevékenységei az új dróntörvény alkalmazhatósága, valamint tájékoztatást kaptunk a Garda és a Kisköre felmérő hajók tevékenységéről. Szót ejtettünk még a szabályozásokról, a tervezett metaadat főigazgatói utasítás mellett az ágazati licencek helyzetéről. A második napon a térinformatika kapott nagyobb szerepet, de emellett az adatvédelem témában is hallhattunk előadást, mely kiemelten fontos kérdés. A térinformatikai és adattári fejlesztések, várható feladatok mellett a Térinformatikai Szerepkörök Főigazgatói utasítással kapcsolatban adtak elő igazgatósági kollégák és a Műszaki Téradat Szolgáltató Főosztály munkatársai. Több előadás is kapcsolódott a webtérképek készítéséhez és az internetes adatmegosztáshoz, valamint megismerkedtünk az ArcGIS Pro-val, ami a közeljövőben az ArcMap mellett bevezetésre kerül az ágazatban, desktop térinformatikai szoftverként.

Konf_1nap1
20210219_095753_2
Utolsó módosítás: 2021. február 19., péntek 13:38, Regdánszki Tamara