Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Györgyi, főosztályvezető

III. Vízügyi Téradat és Térinformatikai Konferencia

2021. szeptember 21., kedd 13:13

teradat-konf

A III. Vízügyi Téradat és Térinformatikai Konferenciát a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szervezésében rendezték meg a Velencei-tó partján, 2021. szeptember 15 és 16-án.

Az első, kiemelten térinformatikával, geodéziával és távérzékeléssel foglakozó vízügyi konferenciát 2019-ben tartottuk Esztergomban, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szervezésében. A konferencia pozitív hatása volt, hogy kialakult OVF és az igazgatóságok térinformatikusai, felmérésügyi szakemberei között egy szorosabb együttműködés, valamint a felmerülő problémák közös megoldása. Az akkor három napos konferencián számos témát átbeszéltünk, és szervezésre került egy eszközbemutató, mely ágazati, valamint más szervezetek drónjait vonultatta fel.

A második konferenciát a 2020 őszi járványhelyzet miatt, nem volt lehetőség megtartani, viszont 2021. februárban megrendeztük online formában, mely első sorban tájékoztatásra volt alkalmas, a szakmai beszélgetések elmaradtak.

A kétnapos harmadik konferenciánkat nagyon szép helyszínen, a Velencei-tó partján tartottuk a vízügyi ágazat térinformatikusai, geodétái, felmérésügyi szakemberei, valamint más szakágazatok képviselőinek jelenlétével.

1teradatesterinformatikaikonferencia

 Fotó: Tirszin János

Az első napon az ágazati térinformatikai feladatok ellátásához szükséges létszámról, az igazgatóságokon kialakult csoportokról, valamint a központosítás előnyeiről és hátrányairól beszéltünk. A felmérésügyi blokkban a kisvízfolyások és csatornák felmérésének nehézségeiről, valamint a csatornák karbantartottságának, és a csatornamérések időigényének összefüggéséről hallgathatott a közönség előadást. Megismertük a GNSSnet.hu bővülő szolgáltatásaival.

2kep

  Fotó: Tirszin János

Az igazgatóságok számos UAV eszközzel rendelkeznek, melynek használatának jogszabályi háttere megváltozott / változik. A változások követése, a jogszerű használat érdekében kulcsfontosságú, melyről KDTVIZiges kollégánk tartott összefoglaló előadást.

Szakmai program keretében műszerbemutatót szerveztünk a Navicom Bt.-nek köszönhetően, akik többek között vizidrónt és RTK tablet-et mutattak be.

3kep

 Fotó: Tirszin János

4kep

 Fotó: Tirszin János

A második napon az ArcGIS szoftvercsalád új desktop szoftveréről az ArcGIS Pro-ról tartottunk egy összefoglaló előadást, mely szoftver a következő években részben leváltja a jelenleg használt ArcMAP szoftvert, így fontos szerepet kap az ágazatban. Összefoglaltuk a vízügyi ágazat egyik legfontosabb adatkörének a vízhálózat pontosításának tapasztalatait, valamint hogy milyen elemzési lehetőségeket kínál a térinformatika a hálózaton.

5kep

 Fotó: Szigeti Ferenc/OVF

A Vízügyi Ágazatban sok munkafolyamat és feladatvégzés épül a Vízügyi Adattár adataira, a kezelése, karbantartása kiemelten fontos, ezért ennek a témának is szenteltünk időt. Az OVF-es adatkarbantartási folyamat és tapasztalatai mellett, az igazgatóságok is elmondták a saját gyakorlatukat és tapasztalataikat.

A konferenciát az ingatlan-nyilvántartási és vízügyi vagyonkezelési adatokról szóló előadás és fórum zárta. A Lechner Tudásközponttól kapott ingatlan-nyilvántartási adatok igen fontosak az ágazat számára, számos eljárás és feladat végzését segítik. Erre az adatra épülve alakítjuk ki a vízügyi vagyonkezelési adatbázist, mely webes térképi alkalmazás formájában segíti a vízügyi dolgozók munkáját.

6kep

 Fotó: Szigeti Ferenc/OVF

Az előadásokon túl, a konferencia lehetőséget adott a szakmai fórumokra, beszélgetésekre, melyeknek nagy jelentősége van, különösen most a sokadik járványhullámban, hiszen a személyes találkozók felértékelődtek.

Utolsó módosítás: 2021. október 07., csütörtök 10:38, Regdánszki Tamara