Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Bogdanovits András, főosztályvezető

Ingatlan-nyilvántartási webtérkép

2021. március 12., péntek 10:19

Az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt a jelentősége a platformfüggetlen, egységes adatokon alapuló és széles körben használt térképi nyilvántartásoknak a vízügyi ágazatban is. A vékony kliensen (webböngésző) futó alkalmazások előnyei között van, hogy nem szükséges külön szakmai szoftver beszerzése és megtanulása a használatához, továbbá a felhasználói oldalon lévő hardverkörnyezet is csak minimálisan van hatással az alkalmazások teljesítményére, a számítások egy távoli kiszolgálón történnek. A technikai lehetőségeink mára lehetővé teszik, hogy fokozatosan ilyen rendszerek, alkalmazások bevezetése felé tegyünk lépéseket.

A vízügyben jelenleg két egymástól teljesen elkülönülő, mégis szorosan kapcsolódó országos kiterjedésű ingatlan-nyilvántartási témájú webtérkép van használatban. Az egyik kizárólag belső hálózatról elérhető, a vízügyi vagyonkezelésben lévő ingatlanok nyilvántartását és megjelenítését szolgálja.

A felhasználóknak jogosultsági szint függvényében lehetősége van az országos ingatlan-nyilvántartási térképen bejelölni a vízügyi vagy egyéb, a vízügy szempontjából releváns szervezet vagy személy vagyonkezelésében lévő ingatlanokat, a vagyonkezelésben lévő ingatlanok számos leíró adatát is a webalkalmazáson keresztül lehet kitölteni, kezelni. Emellett böngészési céllal jelszó nélkül, a vízügyi hálózatból mindenki számára megnyitható az alkalmazás, mely reményeink szerint nagy segítséget tud nyújtani vagyonkezelési, jogi, vízrendezési, projekt vagy akár védekezési ágazati munkák során is.

ingatlan-webterkep

A másik alkalmazás nagyon hasonló a vízügyi vagyonkezelésben lévő ingatlanok kezelésére készített webalkalmazáshoz, azzal a különbséggel, hogy itt az ingatlanokról csak a földhivatali nyilvántartási alapadatokat lehet lekérdezni, a tulajdonos, vagyonkezelő és egyéb kapcsolódó adatok nem elérhetőek. Az alkalmazás elsősorban az otthoni munkavégzés és a terepi tájékozódás segítését hivatott ellátni, ezért ez az alkalmazás elérhető az internet irányából is akár mobil eszközökön is, természetesen jelszavas védelemmel, csak az arra jogosult vízügyi dolgozó használhatja. Az alkalmazás tartalmaz számos hasznos eszközt, többek között cím és helyrajzi szám keresőt, koordináta átszámítást, távolság- és területszámítást.

Mindkét alkalmazás alaprétegei között megtalálhatóak a vízügy számra elérhető magyarországi ortofotó állományok, tízezres méretarányú topográfiai térkép, a központi vízügyi geoadatbázsiból származó és dinamikusan frissülő felszíni vízhálózat vektoros fedvénye. Az ingatlan-nyilvántartás alapadatait (térképi és leíró) jogszabályi kötelezettség alapján a Lechner Tudásközpont szolgáltatja évente az ágazat számára, így mindkét alkalmazás esetében ezek az adatok évi rendszerességgel frissülnek.
Reményeink szerint mindkét ingatlan-nyilvántartási alkalmazás nagyban tudja segíteni a vízügyi igazgatási feladatok hatékony végrehajtását az irodában és a terepen dolgozó kollégák esetében egyaránt azáltal, hogy egységes, könnyen elérhető és gyorsan értelmezhető információhoz juttatja az érintetteket.

Az alkalmazásokkal kapcsolatban az OVF Térinformatika osztálya tud bővebb felvilágosítást adni.

 

 

Utolsó módosítás: 2021. március 12., péntek 10:31, Regdánszki Tamara