Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Megkezdődtek a dunai vízmérleg számítással kapcsolatos egyeztetések

2021. április 09., péntek 11:26

A Duna Régió országai egyetértenek abban, hogy az integrált és fenntartható vízgazdálkodás továbbfejlesztése sürgető feladat az éghajlatváltozás tükrében. A vízkészlet-gazdálkodás alapja, hogy pontosan tudjuk, miből gazdálkodhatunk, mennyi a rendelkezésre álló vízkészlet. A vízmérleg számítási módszerei azonban eltérnek az egyes országokban, ezért a magyar delegáció kezdeményezésére, az Országos Vízügyi Főigazgatóság részvételével, megkezdtük az egyeztetéseket a Duna vízgyűjtő szintű közös álláspont kialakításában.

A közös vízmérleg számítási koncepciónak többek között olyan kérdésekre kell megoldást találnia, mint 

  • a szükséges adatok országos/nemzeti szintű rendelkezésre állása és megosztása,
  • a megfelelő modellező szoftver kiválasztása, amely képes teljesíteni a kitűzött célt a rendelkezésre álló forrásokból,
  • egyszerű és könnyen használható módszertan,
  • a közös vízmérleg számítás és így átláthatóbb vízkészlet-gazdálkodás hosszú távú működtetése a Duna vízgyűjtőjén.

Ez alapján kezdődtek meg a szakértői egyeztetések -magyar és szerb vezetéssel- az ICPDR Titkárság és külső szakértők bevonásával. Ennek keretében egy megalapozó szakmai háttértanulmány készült, amely rendkívül hasznos alapot biztosított a tárgyalások során.

A tanulmányt 2021. március 30-án, az ICPDR által szervezett „Working meeting on National Experts on Water Balance” (azaz, „az egyes országok szakembereinek munkamegbeszélése a vízmérlegről”) elnevezésű online találkozón tárgyalták meg a dunai országok szakértői.

Az online térben zajló megbeszélésen Ausztria, Románia, Németország, Horvátország, Szlovénia, Magyarország, a JRC (Joint Research Center – Közös Kutató Központ), az IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis – Alkalmazott rendszeranalízis Nemzetközi Szervezete) és több más nemzetközi intézmény szakértőivel együtt összesen 51 résztvevő jelent meg.  

A megbeszélést magyar oldalról Horváth Balázs, szerb oldalról pedig Miodrag Milovanovic vezette. Szalay Miklós az előkészítő háttértanulmány összeállításában vállalt nagy szerepet, Tahy Ágnes pedig nagy résztvevői tetszést elnyerő előadást tartott az ingyen és minden EU-s ország számára hozzáférhető (műholdas) megfigyelőrendszerek adatairól és modellbe illeszthetőségükről. 

Az online találkozót megelőző, és az alatta tanúsított rendkívül aktív szakmai részvételnek köszönhetően a közös javaslat júniusban kerülhet az ICPDR Munkacsoport ülésének napirendjére a további lépések tárgyalására.

dunaivizmerleg-1Balról jobbra: Horváth Balázs (osztályvezető), O. Lakatos Boglárka (nemzetközi referens), Brenda Matias Silva (gyakornok a Budapesti Műszaki Egyetemről), Tahy Ágnes (vízgyűjtő-gazdálkodási referens)

dunaivizmerleg-2

dunaivizmerleg-3

dunaivizmerleg-4Képernyőfelvétel a megbeszélésről

 

Budapest, 2021. 04. 08.

Készítette: Kovács Péter, főosztályvezető, Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztály, Belügyminisztérium (BM), Olajosné Lakatos Boglárka, Szabó Katalin, nemzetközi referensek, Nemzetközi Osztály, Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)

Fotó: Szabó Katalin

 

Utolsó módosítás: 2021. április 09., péntek 13:51, Regdánszki Tamara