Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Süveggyártó Anita, kiemelt műszaki referens

Minket is elért a tél - Jégtörőhajók I. fokú jégvédekezési készültsége

2021. december 14., kedd 13:00

A természet jelenségei az elmúlt közel kétszáz évben jelentős változásokon estek át, a sokéves meteorológiai adatokban változás tapasztalható. A körülmények és az emberi, valamint a természeti, éghajlati változások, a szélsőségek növekedése arra hívják fel a figyelmet, hogy a jeges árvizek elleni védekezés nem merülhet feledésbe.

DJI_0622

A jeges árvizek létrejötte jelentősen eltér a jég nélküli árvizekétől, valamint szinte felbecsülhetetlen mértékű károk okozására képesek. Sokkal gyorsabban alakul ki a legnagyobb vízszint, mindezek mellett magasabbra is emelkedhet, mint a nyári árvizek esetén. A Kárpát-medence területén feltárt 2858 gátszakadás 30 %-a jeges árvízhez köthető, tehát egyértelmű, hogy a jég elleni védekezés nem vesztette el aktualitását, és a megfelelő védekezési felkészülés továbbra is döntő fontosságú.

A jégtörő hajók a jeges árvíz elleni védekezés egyik legfontosabb eszközei. Az enyhébb telek ellenére azonban az előttünk álló téli időszakban sem zárható ki a Dunán és Tiszán jégjelenségek megjelenése. Ennek megfelelően a hajók melegen tartása és készenlétbe helyezése elengedhetetlen feladatunk a téli időszakban.

A vízügyi igazgatóságok állományában jelenleg 23 db jégtörőhajó található. A dunai flotta 9 db, tiszai flotta 13 db, a balatoni flotta 1 db hajóból áll.

H15A3050

Fentiekre való tekintettel az Országos Vízügyi Főigazgatóság a vízügyi igazgatási szervek jégtörő hajóparkjának üzemeltetéséről szóló 24/2012. (V. 31.) BM utasítás rendelkezéseinek megfelelően 2021. december 15-én 6:00 órától elrendelte a jégtörő hajók I. fokú jégvédekezési készültségbe helyezését.

Sebestyén Miklós

Fotók: Jobbágy Zoltán

Utolsó módosítás: 2021. december 15., szerda 13:00, Regdánszki Tamara