Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Csík András, osztályvezető

Nagyobb pontosságú meteorológiai adatok és előrejelzések felhasználása a vízügyi ágazatban

2022. február 17., csütörtök 10:46

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 2022. januárjától elérhetővé teszi a vízügyi ágazat számára az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) legújabb, tized földrajzi fokos felbontású meteorológiai előrejelző modelljének eredményeit, a Duna vízgyűjtőjét lefedő rácshálózatra vonatkozóan. A modell futtatása az ECMWF központjában, Readingben (Egyesült Királyság) történik, a világ egyik legfejlettebb szuperszámítógép hálózatán. A legújabb, tized földrajzi fokos modellváltozat a korábbi nyolcadfokosat váltotta fel, így hazánk területén hozzávetőlegesen már 7 x 10 km-es felbontású a modell rácshálózata. Az új meteorológiai előrejelzések nemcsak térben, de időben is finomabb felbontásúak lettek, az első közel négy nap előrejelzése órás, a további két napos időelőny 3 órás, ezt követően a tízedik napig pedig 6 órás lépésközzel állnak rendelkezésre a modell eredményei.

Az ECMWF modell meteorológiai előrejelzéseit nem csak az OVF keretén belül működő Országos Vízjelző Szolgálat (OVSZ) hidrológiai előrejelzéseihez használjuk, hanem minden olyan vízügyi igazgatóságon is, ahol hidrológiai, vízkészlet-gazdálkodási vagy egyéb modellezési tevékenység történik. Az átállás a finomabb felbontású meteorológiai előrejelzések használatára folyamatban van az ágazaton belül.

nagyobb felbontasu terkepek_1

 A nagy felbontású ECMWF modellel készített domborzati térkép és a modell rácshálózata (forrás: ecmwf.int)

Az OMSZ a korábbi 2km x 2km felbontású radar és csapadékösszeg produktumok mellett 2021. december 15-től biztosítja a vízügyi ágazat számára a nagyfelbontású, 1km x 1km-es produktumokat is (2. és 3. ábra).

nagyobb felbontasu terkepek_2

Átállás finomabb rácshálózatra

nagyobb felbontasu terkepek_3A durvább és a finomabb felbontású 24 órás csapadékösszeg radar adatok

 

Magyarországon jelenleg öt meteorológiai radar alkotja a mérőhálózatot:

  • Pogányvár
  • Budapest, Gilice tér
  • Napkor
  • Szentes, Lapistó
  • Hosszúhetény, Hármashegy

A fenti radarok mérési adataiból készült produktumokat továbbítja az OMSZ a vízügyi ágazat számára, ahol több hidrológiai és dinamikus vízkészlet-gazdálkodási modellhez, valamint a felszíni csapadékmérések verifikációjához hasznosulnak az adatok. Ágazatunk radarproduktum felhasználói január végéig megtették a szükséges lépéseket a finomabb felbontású radaradatokra való átálláshoz.

A finomabb felbontású meteorológiai előrejelzések és radarproduktumok lehetővé teszik, hogy egyre pontosabb meteorológiai adatokat és előrejelzéseket használhassunk, és ezáltal pontosabb hidrológiai számítások és előrejelzések készüljenek. Mindezeknek köszönhetően hatékonyabbá válik a felkészülés az esetleges védekezési feladatokra.

Hunyady Adrienn

Utolsó módosítás: 2022. február 17., csütörtök 10:51, Regdánszki Tamara