Események

16
2017. március 16., csütörtök

Sajtómeghívó

2016-2017-es jévédekezés lezárása, a Jégtörő XI-es hajó átkeresztelése

9
2017. február 9., csütörtök

Sajtómeghívó

Robbantás a Tiszán

7
2017. február 7., kedd

Sajtómeghívó

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a Magyar Hidrológiai Társaság

19
2017. január 19., csütörtök

OMIT jégvédekezési sajtótájékoztató

jegtores_dalya2_20170117_mti_belyegkep

Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője 2017.01.19-én sajtótájékoztatót tart Baján, a jégvédekezés legfrissebb eseményeiről, melyre tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

12
2017. január 12., csütörtök

Sajtómeghívó

jetoro

Országos Műszaki Irányító Törzs - Budapesten a Széchenyi jégtörő

15
2016. december 15., csütörtök

Meghívó

Sajtótájékoztató

Indul a Jégtörő hajók melegen tartása!

 

28
2016. november 28., hétfő

Meghívó - Budapesti Vízvilágtalálkozó

BWS

Magyarország 2016. november 28-30. között ismét megrendezi a Budapesti Víz Világtalálkozót (BWS 2016), amelynek társeseményeként Fenntartható Vízipari Megoldások címmel szakkiállításra is sor kerül.

4
2016. november 4., péntek

Meghívó - Sajtóreggeli

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság bemutatja - az interaktív árvízi térképet, az Országos Műszaki Irányító Törzs új központját, és a Hydroinfo mobilalkalmazást

4
2016. október 4., kedd

Sajtómeghívó

Vedelmi gyakorlat b

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál regionális Védelmi Osztaga egy feltételezett árvízvédelmi helyzet kárelhárítási gyakorlatát tartja 2016. október 4-én.

26
2016. július 26., kedd

Háromnapos látogatáson Marokkó első számú vízügyi vezetője

marokkoi_vezetok_belyegkep

Charafat Afailal asszony, Marokkói Királyság vízügyért felelős minisztere és delegációja 2016. július 25-én hazánkba látogatott azzal a céllal, hogy megismeri Magyarország vízgazdálkodását és tapasztalatokat szerez többek között öntözési, árvízvédelmi és szennyvízkezelési kérdésekről. Mindezek mellett országa képviseletében aláírja a Magyar Köztársaság és Marokkó Királysága között megkötésre kerülő vízügyi együttműködési megállapodást.

28
2016. június 28., kedd

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap a Tiszánál

Duna nap a Tiszanal

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Nemzetközi Duna Nap alkalmából, egész napos rendezvényt szervez.

25
2016. június 25., szombat

Duna Nap 2016

danube_day_2016_emblema

Ünnepeld velünk a Duna Napot! Ismerd meg a Duna és vízgyűjtője csodálatos kincseit!

Gyere el június 25-én a Generali Gyerek Szigetre, játssz velünk, gyűjtsd a pecséteket és vidd haza a számodra készített sok-sok ajándékot!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Sági Kiss Dániel, közfoglalkoztatási referens

Az OVF közfoglalkoztatási programjai

2013. november 12., kedd 11:39

Környezetvédelmi és Vízügyi Levéltár digitalizálási mintaprogramja

A program 2013. december 30. és 2014. december 29. között zajlott, 17 fős átlaglétszámmal, melynek keretében a Környezetvédelmi és Vízügyi Levéltárba bekerült papír alapú adatok és egyéb dokumentumok - körülbelül 220 folyó méter környezetvédelmi és természetvédelmi iratanyag (1,5 millió oldal), továbbá 5000 folyóméter vízügyi irat - digitalizálásának, elektronikus feldolgozásának, illetve szükség szerinti újrakötésének, rendezésének egy része történt meg. A program eredményeként a beszkennelt anyagok könnyen és gyorsan hozzáférhetővé válnak a szélesebb körű felhasználók számára, illetve digitális formában időt állóan őrződnek meg.

A program kezdeti szakaszában 1 fő került felvételre, aki a betanítást követően brigádvezetőként, illetve a későbbi közfoglalkoztatottak betanítójaként dolgozott. A későbbiekben (január) további 14 fő került felvételre, akik az előkészítést, selejtezést végezték, mely hozzávetőlegesen 7 hónapot vett igénybe. Februárban - a selejtezés mellett - megkezdődött a szkennelés is.  A program során további még további 11 fő került felvételre ennek a munkafolyamatnak az elvégzéséhez. A munkavégzés helyszíne a Környezetvédelmi és Vízügyi Levéltár épülete volt Budapesten, a Duna sor 15. szám alatt.

A program végére sikerült az eredetileg tervezett mennyiséget (800 000 oldal) meghaladva több mint 822 000 oldal (120 folyóméter) környezetvédelmi és természetvédelmi iratanyagot beszkennelni.

VITUKI Levéltár digitalizálási mintaprogramja

A program keretében a VITUKI adattárába és tanulmánytárába bekerült papír alapú adatok és egyéb dokumentumok áthelyezése, digitalizálása és elektronikus feldolgozása történik meg. Tekintettel arra, hogy a vízügyi igazgatóságok vízrajzi tevékenységét az Országos Vízügyi Főigazgatóság irányítja, szakmailag felügyeli és koordinálja, feltétlenül indokolt az Adattár működésének fenntartása és állományának digitalizálása. A VITUKI-tól átvett vízrajzi feladatok részeként az OVF látja el vízfajtánként – szoros szakmai együttműködésben a VIZIG-ekkel – a vízrajzi szakértői feladatokat, amelyek elsősorban a vízrajzi észlelések, mérések és a kapcsolódó adatfeldolgozások országosan egységes rendjét hivatott biztosítani.

Az első ütem (átlaglétszám: 24 fő, időtartam: 1 év - 2012.12.21.-2013.10.20.) végére több mint 1,5 millió oldal került beszkennelésre.

 

Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum feladatainak megsegítésére indított hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program

A Magyar Vízügyi Múzeumot 1973-ban alapították az Országos Vízügyi Hivatal Vízügyi Dokumentációs és Továbbképző Intézetének részeként. 1994 óta – az akkor megalakult Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fenntartásába kerülve – viseli a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum nevet, gyűjtőköre is kibővült. Az országos gyűjtőkörű szakmúzeum 2007-2011. között a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, 2012-13-ban a Nemzeti Környezetügyi Intézet keretében működött, 2014. január elsejétől az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz került.

A múzeum a magyar vízügy történetével, a hazai vízgazdálkodással kapcsolatos muzeális értékű tárgyakat, dokumentumokat gyűjti. Főbb gyűjteményi egységei: Képeslapgyűjtemény, Műszaki dokumentációs tár, Okmány- és iratgyűjtemény, Érem és kisplasztika, Széchenyi-iratok, Tematikus gyűjtemény, Tárgyi gyűjtemény, Történeti képgyűjtemény, Történeti térképtár, Videótár, Hangtár. Saját gyűjteményének gondozása mellett szakmai segítséget nyújt a területi vízügyi igazgatóságok által fenntartott vízügyi emlékhelyek, műszaki műemlékek és gyűjtemények nyilvántartásához, kezeléséhez, szakszerű működtetéséhez. Az intézmény 2009 óta auditált digitális múzeumi nyilvántartó rendszerrel végzi a gyűjtemények nyilvántartását, ám a retrospektív adatbeviteli nem teljes, a korábbi papír alapú kartonok digitalizálása nagyon hiányos.

A program keretében folytatódik – a korábban megkezdett – a Múzeum egyes gyűjteményeiben való digitalizálási feladatok elvégzésére, retrospektív adatbevitelre, illetve egyéb feladatok ellátására.

A 2015. március 1-től 2015. augusztus 31-ig tartó programban 9 fő közfoglalkoztatott felvétele történt meg. A program sikeresen zárult. A harmadik ütem hatósági szerződése megkötésre került, a program 2015. szeptember 1-től 2016. február 29-ig tart továbbra is 9 fővel, a létszám feltöltése folyamatos.

 

OVF funkcionális feladatok megsegítését célzó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program

Az úgynevezett hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program célja az Országos Vízügyi Főigazgatóság funkcionális feladatainak megsegítése. Ennek során a kisegítő honlapszerkesztők a honlap tartalmáért, frissítéséért felelnek, míg a digitalizálók az OVF VITUKI adattárának áthelyezése, digitalizálása I. ütem elnevezésű közfoglalkoztatási mintaprogramban megkezdett munkát folytatták. A gondnokok az épület karbantartásában, javításában vesznek részt. A program egy-egy fő adminisztrátorral segíti a humánerőforrással és projektekkel foglalkozó munkatársak munkáját.

A VITUKI adattár maradandó értéket képvisel, így ennek megőrzés az utókor számára kiemelten fontos. Az OVF, mint állami szerv megfelelő webes elérhetősége, illetve, hogy a honlap mind a szervezetet, mind annak tevékenységét közérthetően, áttekinthetően bemutassa társadalmi érdek. A gondnokok által végzett munka eredményeként a rendezett környezet nem csak a dolgozók munkakörülményeit javítja, de az épület környezetére is jó hatással van.

Az átlagos összlétszám az első ütemben 6 fő volt, a program 2014. október 15-től 2015. február 28-ig tartott. A második ütemben 13 fő létszám került felvételre, a program 2015. március 1-től 2015. augusztus 31-ig tartott, segítve az OVF napi működését, javítva az épület állapotát és gyorsítva az adatfeldolgozás folyamatát. A harmadik ütem hatósági szerződése megkötésre került, a program 2015. szeptember 1-től 2016. február 29-ig tart továbbra is 13 fővel, a létszám feltöltése folyamatos.

 
Utolsó módosítás: 2015. szeptember 14., hétfő 13:10, Radó Mónika