Sajtószoba

18
2022. május 18., szerda

Tájékoztatás a Sajót érintő szennyezéssel kapcsolatban

OVF_kozlemeny_01

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság 2022. március 13-án a közösségi médiából értesült arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba.

13
2022. május 13., péntek

Kattintásvadász címek helyett a valóság: nincs végveszélyben a Balaton!

OVF_kozlemeny_01

Elözönlötték a sajtót a szenzációhajhász címek és találgatások a Balatonnal kapcsolatban, amelyek durván torzítják a vízügyes szakemberek, szakértők hiteles nyilatkozatait. Az üdülési szezon előtt ezért hangsúlyozni kell, hogy a jelenlegi helyzet szélsőséges ugyan, de nem példa nélküli. A fürdés ellehetetlenülésével riogatás nem fedi a valóságot.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

TEACHER-CE

2020. november 09., hétfő 15:30

TEACHER-CE

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/TEACHER-CE.html

Joint efforts to increase water management adaptation to climate changes in Central Europe

Közös erőfeszítések a vízgazdálkodás klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásának elősegítésére Közép-Európában

 

Az Interreg Central Europe támogatási program keretében két éves, több mint 1 millió eurós összköltségű kísérleti projekt indult TEACHER-CE címmel, egyesítve a korábbi INTERREG, Horizon2020 és Life projektek eredményeit, új ötletek, eszközök vagy stratégiák kidolgozására.

A TEACHER-CE projektet (Közös erőfeszítések Közép-Európában a vízgazdálkodás éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának növelésére) négy különböző közép-európai projekt (RAINMAN, FRAMWAT, PROLINE-CE, SUSTREE) partnerei hozták létre. Vezető partnerként a Ljubljanai Egyetem biztosítja a koordinációt. A következő két évben 8 európai országból (Szlovénia, Németország, Ausztria, Lengyelország, Olaszország, Szlovákia, Csehország és Magyarország) 12 projekt partner szervezet különféle szakmai területek képviseletében - mint például vízgazdálkodás, környezetvédelem, erdőgazdálkodás, mezőgazdaság, meteorológia, területrendezés - a TEACHER-CE projekt közös eszközkészletének kifejlesztésére összpontosít. Magyarország részéről támogatott partnerként a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) vesz részt, míg stratégiai partneri együttműködés keretében az OVF kapcsolódik a projekthez.

A közös eszközrendszer a vízzel kapcsolatos kérdések klímatudatos kezelésére, az árvizek, a heves esőzések és az aszály kockázatának megelőzésére, a kismértékű vízmegtartási intézkedésekre és a vízkészletek védelmére fókuszál a fenntartható földhasználat révén. Ezt az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra és a kockázat-megelőzésre irányuló innovatív eszközkészletet vizsgálják majd közvetlenül a különböző országok partnerei a projekt 9 kísérleti mintaterületén.

A projekt végére elkészül egy integrált és közös stratégia ezen innovatív TEACHER-CE eszközkészlet támogatására, melyet a vízgazdálkodás-tervezés területén a döntéshozók, valamint a témában érintett összes érdekelt fél hatékonyan használhat.

A projekt időtartama: 2020.03.01. – 2022.02.28.

EU-s ERDF összege: 1,08 millió EUR

 

Utolsó módosítás: 2020. november 09., hétfő 15:40, Regdánszki Tamara