Events

14
2015. február 14., szombat

Bird watching trip

madarvilagnap

The ‘Janus Pannonius’ Museum organises an end-of-winter trip to the River Dráva linked to the anniversary of the Ramsar Convention in February (World Wetlands Day on 2nd February). Companied by an ornithologist with local knowledge, one can get an insight into the characteristics of the oxbow as wetland habitat.

3
2015. február 3., kedd

Flood vulnerability in Hungary – 6th conference in the series

The General Directorate of Water Management together with the Scientific Council for the Water Sector launched a series of conferences in 2014 titled ‘Flood vulnerability in Hungary’.

22
2015. január 22., csütörtök

EDUCATIO – International Education Fair 2015

Educatio

Having been the largest fair of the educational market, the annual International Education Fair ‘EDUCATIO’ has been organized and will be held in Budapest between 22nd – 24th January 2015.

Events archive
Content manager:

Improvement of flood protection in Danube Region

2014. augusztus 27., szerda 09:34

Joó István, a Duna Régió Stratégia (DRS) végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Dr. Dobi László az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakembere és Kóthay László vízügyi szakértő augusztus 19-én egyeztetést folytattak Szarajevóban, egy a Duna régióra vonatkozó Árvízvédelmi Intézkedési Terv kidolgozásáról.

A bosznia-hercegovinai árvízvédelmi tevékenységben érintett szervezetek vezetői előtt elmondott beszédében a miniszteri biztos emlékeztetett, hogy a 2014 májusi pusztító árvizeket követően Magyarország elsőként ajánlotta fel humanitárius, pénzügyi és technikai segítségét a bajbajutott országoknak, amelyet követően a július 16-án, Brüsszelben megrendezett donorkonferencián a Kormány nevében Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter Szerbiának és Bosznia-Hercegovinának további, összesen 1 millió eurónyi felajánlást jelentett be.

A miniszteri biztos kifejtette, hogy az azonnali segítségnyújtás mellett Magyarország a Duna Stratégia "környezeti kockázatok kezelése" fejezetének társkoordinátoraként határozott lépéseket tesz egy, a Duna Régióra vonatkozó Árvízvédelmi Intézkedési Terv kidolgozása érdekében, amely célja, hogy a Stratégiában résztvevő 14 ország által közösen meghatározott prioritások mentén javítsa a Duna régió árvízvédelmi helyzetét. Joó István hangsúlyozta, hogy a szarajevói egyeztetést megelőzően már 11 ország, közel 60 árvízi és katasztrófavédelmi szervével került sor hasonló konzultációra, amely megfelelő szakmai alapot biztosít a készülő Intézkedési Tervnek.

A vízügyi szakemberek egyetértettek abban, hogy a Duna Régió Stratégia az egyik legfontosabb együttműködési keret az árvízvédelem tekintetében, hiszen az ilyen jellegű problémák hatékony kezelése csak makro-regionális szintű erőfeszítésekkel lehetséges. A magyar delegáció tagjai a készülő Intézkedési Tervről szólva hangsúlyozták, hogy az konkrét projekt-javaslatokat fogalmaz meg. Az Intézkedési  Terv egyik legfontosabb eleme az árvízvédelmi előrejelzési rendszerek és adatállományok vizsgálata a későbbi közös fejlesztések érdekében.

A bosznia-hercegovinai delegáció nevében Boško Kenjić a Külkereskedelmi és Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának megbízott helyettes államtitkára üdvözölte a magyar felet, megköszönve az eddig felajánlott segítségnyújtást és felhívva a figyelmet a regionális kooperáció továbbfejlesztésének fontosságára. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az árvízi tapasztalatok rámutattak az előrejelzések megbízhatóságának fontosságára.

A megbeszélés eredményeként szakértői szinten áttekintésre és meghatározásra kerültek az árvízvédelmi együttműködés lehetséges területei és formái.

A szakértői találkozót követően Joó István kétoldalú egyeztetést folytatott Mitar Kujundžić a Külügyminisztérium multilaterális-ügyekért felelős helyettes államtitkárával, amely során a miniszteri biztos jelezte, hogy a DRS forrásainak felhasználásával Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina aktívabb szerepvállalását a Stratégia sikeres végrehajtásában.

Last modifying: 2014. augusztus 27., szerda 09:36