Sajtószoba

5
2022. augusztus 5., péntek

Az év első hét hónapjában több vizet tartottunk vissza a Tiszában, mint amennyi elhagyta az országot

OVF_kozlemeny_01

Folytatódik a csapadékszegény időjárás, de az öntözési menetrend keretében a vízigények továbbra is kielégíthetőek. Elkészült a Tisza vízmérlege az év első hét hónapjára.

2
2022. augusztus 2., kedd

Átmeneti enyhülést hozott csak a hétvégi csapadék

kozlemeny

A legutóbbi markáns hidegfront átvonulásával az aszályhelyzet rövid időre mérséklődött. A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a most következő napokban azonban ismét növekedni fog, a hétvégi csapadék kizárólag átmeneti enyhülést okozott. A hétvégén, a Tisza-tó felületére lehullott csapadék 1 napi vízigény kielégítésére volt elegendő.

29
2022. július 29., péntek

A hétvégén érkező csapadék betározása a fő feladat a Tisza-tavon

OVF_kozlemeny_01

Az előrejelzések szerint a Tisza vízgyűjtőjére is érkezik csapadék a hétvégén, bár ennek eloszlása még mindig bizonytalan. A vízügyes szakemberek célja az érkező mennyiség visszatartása, betározása.

26
2022. július 26., kedd

A front nem hozott elég esőt, folytatódik az aszály, ezzel együtt a vízügyes intézkedéssorozat is

kozlemeny

A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

A front nem hozott elég esőt, folytatódik az aszály, ezzel együtt a vízügyes intézkedéssorozat is

2022. július 26., kedd 11:27
26
Esemény kezdete: 2022. július 26. 00:00, kedd
26
Esemény vége: 2022. július 26. 00:00, kedd
Helyszín: Budapest

A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás. Több folyón megdőlt az eddigi legkisebb vízállás, sokfelé mobilszivattyúkat is alkalmazni kell. Továbbra is az ivóvíz biztosítása élvez elsőbbséget, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a mezőgazdasági felhasználók bevonásával. Aki nem tartja be, szankciókra számíthat.

A hétvégén átvonult hidegfronttal ugyan érkezett némi csapadék, de sehol sem esett számottevő mennyiségben. A rendkívüli aszállyal sújtott tiszántúli és Duna-Tisza közi területeken pedig mindössze úgynevezett „csapadéknyom” fordult elő (vagyis kevesebb, mint 0,1 mm), ami érdemben nem javított a szárazságon. Északnyugat felől ismét egy hidegfront érte el hazánkat, ám az aszályt érdemben mérséklő esőt ez nem hoz, jelentős mennyiség ugyanis csak lokálisan fordulhat elő.

Az ország túlnyomó részén tehát továbbra is erős vagy rendkívüli aszály van, ezért is folytatja munkáját a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, hogy országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett tevékenységet.

A 12 vízügyi Igazgatóságból 11-nek a területén rendeltek el munkatársaink vízhiány elleni készültséget: jelenleg 12 vízhiánykezelő körzetben I., 8 körzetben II., míg 22-ben III. fokú készültség van érvényben.

Folyóinkon még mindig igen alacsony a vízállás, sok helyen a valaha mért legkisebbhez közeli vagy azt alul is múló értékeket mértünk. (A Zagyván Jászteleknél július 21-én, az Ipolyon Nógrádszakálnál 22-én, a Szamoson Csengernél 23-án, a Sajón Felsőzsolcánál és a Hármas-Körösön a Békésszentandrási duzzasztó alsó vízmércéjén 24-én, míg a Tiszán Szolnoknál tegnap, július 25-én született új negatív rekord.)

A rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása mindenhol elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben. Annak érdekében, hogy a Tisza-tó vízkészletének jelentős csökkenése ellenére Szolnok vízellátáshoz a vízmű munkatársai a megfelelő mennyiséget garantálni tudják, munkatársaink ideiglenes szivattyús úszóművet telepítettek a tiszai felszíni ivóvízkivételhez. Ennek segítségével a város és a környező települések megközelítően 91 ezer lakosának ivóvízellátása még abban az esetben is folyamatosan biztosított, ha a Tisza szintje a kritikus alá csökkenne. 

A megnövekedett vízigények kielégítése érdekében a vízügyi igazgatóságok folyamatosan egyeztetnek a vízszolgáltatási szerződéssel rendelkező gazdákkal az ütemezett öntözési menetrendről, melynek köszönhetően a terhelés jobban eloszlik a vízfolyásokon. Kollégáink rendszeresen ellenőrzik, hogy az érintettek betartják-e időrendet, illetve az engedélyezett mennyiségeket. Amennyiben eltérést, vagy a vízfolyásoknál illegális vízkivételt észlelnek, a katasztrófavédelem munkatársaival közösen felszólítják a vízhasználót, hogy szüntesse meg, ellenkező esetben hatósági intézkedést kérnek.

A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága jelentős csapadék hiányában tovább nőtt és már hazánk nyugati felét is elérte. A Balaton átlagvízállása ma reggel 85 cm volt. A tó vízminőségét heti rendszerességgel ellenőrizzük, legfrissebb adataink semmilyen határérték-túllépést vagy egyéb problémát nem mutattak. A Velencei tó Agárdnál 64 cm, ami mindössze 1 cm-re van a valaha mért legkisebb (63 cm-es) vízállástól.  A tavon továbbra is zajlik a levegőztetés: minden reggel 4 és 10 óra között egy nagy teljesítményű uszályos és három úszó munkagépre szerelt mobil eszköz dolgozik a halak oxigénellátásának támogatásán.

A Duna Budapestnél ma reggel 98 cm-en állt, a vízjárás stagnáló. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ág vízpótlása már július 13. óta zajlik a Kvassay- és a Tassi- zsilipek szivattyúinak segítségével, de amennyiben szükséges, mobilszivattyúkat is üzembe állítunk.

Fontos megemlíteni, hogy a Tiszán kialakult rendkívül alacsony vízállás lehetővé teszi, hogy az OMIT tevékenységének részeként ritkán megvalósítható méréseket végezzenek el a szakembereink. A tegnap megkezdett úgynevezett kisvízszint-rögzítés eredményeit felhasználva biztonságosabbá tudják tenni a hajózást, pontosabbá a hidrológiai előrejelzést és a rendelkezésre álló vízkészletek meghatározását. Mivel a szélsőséges vízháztartási helyzetek felülírják a korábban épült vízügyi létesítmények üzemrendjét, ezeknek az új adatoknak a pontosítása rendkívül fontos a gyors cselekvéshez.

A vízügy rendkívüli aszályhelyzet miatt felállított Ország Műszaki Irányító Törzse mindaddig működik, amíg azt a szakemberek a vízhiány miatt indokoltnak tartják.

Utolsó módosítás: 2022. július 26., kedd 11:29, Regdánszki Tamara