Sajtószoba

17
2023. május 17., szerda

Levonuló árhullámok

kozlemeny

A vízgyűjtő területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban.

20
2023. április 20., csütörtök

Megsebzett táj - a Vízügy a Földért

megsebzett-taj-belyeg

A Duna Múzeum rendezvénye a Föld napja tiszteletére

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

Súlyosbodik az aszály, a vízügy országosan összehangolja a vízhiány elleni készültséget

2022. július 20., szerda 15:01
20
Esemény kezdete: 2022. július 20. 00:00, szerda
20
Esemény vége: 2022. július 20. 00:00, szerda
Helyszín: Budapest

Ma reggel 8 órától a vízhiány elleni védekezési készültség keretében megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT). Erre a megnövekedett vízigények kielégítésének országos összehangolásához van szükség. Ennek keretében kezdeményezték kiegyenlített, összehangolt vízhasználat és öntözési menetrend kialakítását az érintett igénylők bevonásával.

Hazánkban súlyos aszály uralkodik, amely az előrejelzések szerint a hét végére várhatóan tovább nő. A belügyminiszter a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 15/C. § (9) bekezdése alapján, a mezőgazdasági művelésre használt talaj vízháztartási adatai és a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével, már 2022. március 21-én az ország egész területére megállapította a tartósan vízhiányos időszak kezdetét.

Az Alföldön az öntöző- és kettősműködésű csatornák teljes kapacitással üzemelnek. A rendkívüli öntözési kérelmek eddig soha nem tapasztalt nagyságrendben jelentkeznek.

A 12 vízügyi igazgatóságból már 10 területén rendeltek el vízhiány elleni készültségi fokozatot: jelenleg 7 vízhiánykezelő körzetben I. fokú, 7 körzetben II. fokú, és 18-ban III. fokú – vagyis a legmagasabb - készültség van érvényben.

Az elmúlt időszak csapadékmentes időjárása és a vízkészletek folyamatos csökkenése következtében a vízigények olyan mértékben megnövekedtek, hogy azok kielégítését csak több vízügyi igazgatóság összehangolt működése mellett, térségi vízátvezetésekkel, adott esetben szivattyús vízpótlással lehet csak megoldani. Tekintettel arra, hogy ez a munka meghaladja a helyi védelemvezetők hatáskörét, az országos koordináció biztosítására Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője, egyben az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) törzsvezetője 2022.07.20-án reggel 8 órától elrendelte az OMIT vízhiány elleni készültségi működését. Ennek keretében az egyidejű, koncentrált vízhasználat elkerülése érdekében, az OMIT kezdeményezte az összehangolt, kiegyenlített vízkivételt az érintett igénylők bevonásával és öntözési menetrend kialakításával.

 

Utolsó módosítás: 2022. július 20., szerda 15:03, Regdánszki Tamara