Sajtószoba

5
2022. augusztus 5., péntek

Az év első hét hónapjában több vizet tartottunk vissza a Tiszában, mint amennyi elhagyta az országot

OVF_kozlemeny_01

Folytatódik a csapadékszegény időjárás, de az öntözési menetrend keretében a vízigények továbbra is kielégíthetőek. Elkészült a Tisza vízmérlege az év első hét hónapjára.

2
2022. augusztus 2., kedd

Átmeneti enyhülést hozott csak a hétvégi csapadék

kozlemeny

A legutóbbi markáns hidegfront átvonulásával az aszályhelyzet rövid időre mérséklődött. A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a most következő napokban azonban ismét növekedni fog, a hétvégi csapadék kizárólag átmeneti enyhülést okozott. A hétvégén, a Tisza-tó felületére lehullott csapadék 1 napi vízigény kielégítésére volt elegendő.

29
2022. július 29., péntek

A hétvégén érkező csapadék betározása a fő feladat a Tisza-tavon

OVF_kozlemeny_01

Az előrejelzések szerint a Tisza vízgyűjtőjére is érkezik csapadék a hétvégén, bár ennek eloszlása még mindig bizonytalan. A vízügyes szakemberek célja az érkező mennyiség visszatartása, betározása.

26
2022. július 26., kedd

A front nem hozott elég esőt, folytatódik az aszály, ezzel együtt a vízügyes intézkedéssorozat is

kozlemeny

A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

Ritkán megvalósítható méréssorozatot végezhetett el a vízügy a rendkívül alacsony vízállásnak köszönhetően

2021. november 03., szerda 08:56
2
Esemény kezdete: 2021. november 2. 00:00, kedd
2
Esemény vége: 2021. november 2. 00:00, kedd
Helyszín: -

A csapadékszegény időjárás következtében rendkívül alacsony lett a Duna vízszintje az utóbbi hetekben, ami azonban lehetőséget adott a szakembereknek arra, hogy a szokásosnál is precízebben mérjék meg a vízhozamot, illetve a vízszintet az egyes ellenőrzőpontokon. Az úgynevezett kisvízszint-rögzítés friss adataival a folyó hazai szakaszán biztonságosabbá válik a hajózás és pontosabbá a hidrológiai előrejelzés. A méréssorozatot az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálásával a győri, a budapesti és a bajai vízügyi igazgatóság végezte az elmúlt hétvégén.

Az utóbbi időszak csapadékszegény időjárása következtében a Duna magyarországi szakaszán igen alacsony vízállás alakult ki, aminek következtében a Ráckevei- (Soroksári-) Duna-ágba már 38 napja szivattyúval kell pótolni a vizet az élővilág védelme és a vízminőség megőrzése érdekében.

Budapesten a ma reggel mindössze 87 cm volt a folyó vízszintje. Ilyen kis értékek átlagosan csak kétévenként fordulnak elő, ám ez a szomorú állapot ritka lehetőséget kínált a vízügy szakembereinek egy speciális felméréssorozatra. Mivel a következő napok esőzései miatt vízszintemelkedés várható, az elmúlt hétvégére tűzték ki a méréseket.

A vizsgálatok során a Duna több száz kilométeres hazai szakaszán a meghatározó helyszíneken pontosíthatták a mederben lévő víz mennyiségének, illetve magasságának adatait.

Az úgynevezett kisvízszint-rögzítést - vagyis egy igen alacsony mederteltségű időszakban a vízszintek és vízhozamok egyidejű mérését - az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinációjával három dunai vízügyi igazgatóság, a győri, a budapesti és a bajai végezte.

A friss adatok jelentős mértékben hozzájárulnak a biztonságosabb dunai hajóút kijelöléséhez, illetve pontosabb aszály-előrejelzések készítéséhez.

Utolsó módosítás: 2021. november 03., szerda 09:00, Regdánszki Tamara