Sajtószoba

4
2021. május 4., kedd

Meghívó projektzáró eseményre

Az Országos Vízügyi  Főigazgatóság  az  „Esztergomi kistérség hosszú távú árvízi biztonsága és ármentesítése érdekében szükséges árvízvédelmi beruházás" című projekt megvalósításáról online formában tart tájékoztatást.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Dr. Alkonyi Zsófia, jogász, kiemelt funkcionális referens

VTT Hullámtér rendezése a Közép-Tiszán

2016. augusztus 25., csütörtök 15:40

A projekt rövid bemutatásainfoblokk_KA2

Előzmények

Az 1998-2001 között bekövetkezett négy rendkívüli tiszai árvíz értékelése alapján a vízügyi szolgálat kezdeményezte a Tisza-völgy árvízvédelmi koncepciójának felülvizsgálatát. Még 2001-ben elkészült a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésének (VTT) első tanulmányterve, mely a vízszintemelkedések okait vizsgálva, arra a következtetésre jutott, hogy a meglévő árvízvédelmi rendszernek az érvényes előírásoknak megfelelő kiépítése mellett, a leghatékonyabb árvízvédelmi biztonságnövelő beavatkozás a nagyvízi meder vízszállító képességének növelése, valamint az árvízi tározás. A VTT-program megvalósítása 2003-ban kezdődött meg. 2006-ban újabb rendkívüli árhullám vonult le, mely a Közép- és Alsó-Tiszán megdöntötte az addig észlelt maximális vízszintet és igen nagy volt a magas vízszintek tartóssága is. A nagy vizek tetőzéseinek értékei 130-140 cm-rel is meghaladták az addigi maximális értékeket, miközben a vízhozam maximális értéke a Közép-Tiszán nem, vagy alig növekedett.

Hasonló mértékű emelkedésre még a folyószabályozást közvetlenül követő években sem volt példa. Egyértelművé vált, hogy az eddig megtett intézkedések nem elégségesek, folytatni kell a programot. A VTT előkészítéséhez készített vizsgálatok rámutattak, hogy a vízszintemelkedések egyik alapvető oka a Közép-Tiszán a nagyvízi vízszállító képesség romlása. A program ennek megfelelően sok lefolyásjavító beavatkozást tartalmazott a Közép- és Alsó-Tiszán, melyből eddig csak a Bivaly-tói töltésáthelyezés valósult meg. Folytatásként az alábbi beavatkozás-csoportokat határozták meg: — Az árvízi levezetést segítő vápa kialakítása tereprendezéssel és művelési ág váltással - jelen programban csak korlátozott területeken, határozott célból, elsősorban tározók vízbevezető műtárgyai, és hidak ártéri nyílásai környezetében kerültek javaslatra. — Az övzátonyok rendezése - az övzátonyok visszabontásával kapcsolatos engedélyezési problémák azonban csak projekt előkészítő szakaszában, az engedélyezési eljárás során derültek ki, ezért a következő programban célszerű a műszakilag indokolt rendezéseket szerepeltetni. — A töltésáthelyezések - előnye, hogy a hullámtéri tározótér növekedése miatt nem gyorsítják a lefolyást, ezért az alsóbb szakaszokon sem okoz vízszintnövekedést. — nyárigát rendezések - megfelelő szintre visszabontott nyárigátak a MÁSZ-t megközelítő árhullámok tetőzési szintjeit már nem befolyásolják. — az árvízlevezető sáv rehabilitációja - Szolnok és Csongrád szakaszok között. A projektben a leghatékonyabb beavatkozások kerültek betervezésre, melyek eredményeképp a fejlesztéssel védett ártéri öblözetekben csökken az elöntés kockázata, nő az árvízi biztonság és csökken a védekezési költség. Érintett települések: Besenyszög, Vezseny, Martfű, Tiszaföldvár, Tiszajenő, Tiszaug.

A beruházás célja

A Közép-Tiszai hullámtér rendezési projekt célja a tervezett beavatkozásokkal a Közép-Tisza Kisköre 403,2 fkm és Csongrád 243,8 fkm közötti szakaszán a nagyvízi meder árvízlevezető képességének növeléséhez való hozzájárulás és az árvízi biztonság növelése.

A projekt közvetlenül szolgálja azt a VTT-ben meghatározott célt, mely szerint cél a tározók megépítése és a nagyvízi meder vízszállító képességének növelése által a Tisza teljes hazai szakaszán a rendkívüli árhullámok csúcsvízszintjeinek 1,0 m-rel való csökkentése.

 

A projekt összköltsége:                      15 595 666 373 Ft

A támogatás mértéke:                       100%

A projekt kezdete:                              2016.09.30

A projekt befejezése:                          2021.12.31

További információk                           http://vtthullamterrendezes.hu/index.php

 

 

 

 

 

 

 

 

1. oldal   2  
Utolsó módosítás: 2019. október 25., péntek 10:48, Pákozdi József