Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

A Duna-Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása c. projekt előkészítése I. ütem

2022. július 15., péntek 08:42

I. ütem

szechenyi2020

A Duna-Tisza köze vízháztartási és vízgazdálkodási helyzetével kapcsolatos - előbb szakmai, majd társadalmi és politikai - viták 1990 körül kerültek igazán reflektorfénybe, amikor is a Homokhátság területének magasabb részein bekövetkezett talajvízszint-süllyedést visszafordíthatatlan jelenségként és a térség gazdaságának fejlődését akadályozó első számú problémának tekintették.

A Homokhátság fejlődése érdekében folyamatosan és egyre erőteljesebben jelentkezik az igény a lakosság életminőségének és a vízgazdálkodásnak a javítására, a vízvisszatartási lehetőségek kiépítésére, valamint a természeti állapotok megóvásara. Fentiekből következően a Program célja a Homokhátság területének sajátosságaihoz illeszkedő vízgazdálkodási, illetve tájhasználati beavatkozási módszerek kialakítása, a gazdálkodási feltételek, és az ökológiai állapot javítása.

A Duna-Tisza Homokhátság projekt középtávú célkitűzése a kedvezőtlen vízháztartási feltételek javítása, komplex tájhasználat-váltás elindítása.

A projekttől elvárt eredmény a térség vízháztartásának javulása, a keletkező vizek (belvíz illetve a csapadékvíz) helyben tartása, az értékes élőhelyek számára az ökológiai vízigény a természet-szerű vízjárás biztosítása; vízminőséget érintő problémák esetén hígító-víz biztosítása, a problémás szakaszok átöblítésének lehetősége, a vízhiány pótlása; a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozása illetve az azokhoz való alkalmazkodás lehetősége.

A Duna-Tisza közi homokhátság vízgazdálkodási problémáinak enyhítését célzó projekt I. ütemében a Homokhátság 3.a és 4. célterületein oldják meg a vízpótlás biztosítását (lásd mellékelt térkép).

A 3.a célterületen tervezett beavatkozások a Duna-Tisza csatorna meglévő, illetve meghosszabbított szakaszából, Dabasnál történő vízkivétellel biztosít vizet. A vízkivétel megvalósításához szükséges a DTCs medrének kotrása, rekonstrukciója illetve kisebb mértékű meghosszabbítása. A vizet távvezetékkel juttatják el a Mikebudánál tervezett tározóba, ahonnan gravitációsan osztható tovább a víz a 3.b célterület irányába is. Ez a beavatkozás adja a Homokhátság Észak-keleti vízpótlásának nagyobb részét (a vízpótlás kisebbik részét a következőkben bemutatott 4. célterület adja).

hh_1

 A 4. célterület beavatkozásai a Homokhátság keleti vízpótlását biztosítják, a Tisza szabad vízkészleteire alapozva. A vízkivétel Tiszaalpárnál épül meg, fixen kialakított vízkivételi művel, amely a vizet nyomóvezetéken keresztül juttatja az Alpári holtágba, ahonnan a vizet az Alpári szivattyútelep fogja 2×NA1000 távvezetéken keresztül továbbítani a egy meglévő burkolt medrű csatornába. A csatornából a Tiszaalpár-Nyárlőrinci tározóba, és a Baloghalmi csatornába lehet vizet juttatni, illetve az öntözési közösségek harmadlagos művei számára is átadható öntözővíz. A Tiszaalpár-Nyárlőrinci tározó hármas funkciójú, külön térben tárolja a Kecskeméti Konzervgyár szürkevizeit, az öntözővizet illetve külön tározótér létesül, amely ökológiai célokat tölt be.

hh_2

Projekt azonosítószáma: KEHOP-1.3.0-15-2021-00024

Támogatás összege: 1.700.000.000 Ft

A projekt fizikai befejezésének várható határideje:    2023.05.31.

homokhatsag.ovf.hu

 

Utolsó módosítás: 2023. február 02., csütörtök 08:57, Regdánszki Tamara