Sajtószoba

17
2023. május 17., szerda

Levonuló árhullámok

kozlemeny

A vízgyűjtő területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban.

20
2023. április 20., csütörtök

Megsebzett táj - a Vízügy a Földért

megsebzett-taj-belyeg

A Duna Múzeum rendezvénye a Föld napja tiszteletére

Korábbi események
Tartalomfelelős: Süveggyártó Anita, kiemelt műszaki referens

Ahol a vízépítési terméskő születik - három tonna robbanóanyag küldte a mélybe a hegy oldalát

2023. február 28., kedd 14:50

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai lehetőséget kaptak arra, hogy megtekintsenek egy olyan, külsősök számára ritkán látható helyszínt (a STRABAG Kft. KŐKA cégcsoportjának Mexikó-völgyi kőbányáját), ahol a vízépítési terméskő születik. A tanulmányúton az OVF Árvízvédelmi Főosztály és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) dolgozói vettek részt.

Dr. Földesi János az Austin Powder Hungary Kft. képviseletében fogadott minket, és a szoros menetrendnek megfelelően a robbantás helyszínére kalauzolt. Az előző napokban kifúrt 20 méter mély furatokba Ando (ammónia-nitrát dieselolaj keverék) típusú robbanó anyagot töltöttek be úgy, hogy a furat aljára és közepére egy-egy indító töltetet helyeztek el. A NONEL (nem elektromos rendszer) vezetékeket egy indító vezetékkel kötötték össze, melynek végét a robbantásvezető fedezékéig húzták ki. Ezt követően csapatunkat repesz biztonsági távolságon kívüli helyszínre vezették át, ahonnan megfelelő távolságról figyelhettük az eseményeket. A biztonsági őrök jelzése után megkezdődött a visszaszámlálás és a hegy oldalán megindult a szikla lavina.

A bánya látogatást követően a DETONET Kft. irodájában megismerhettük a kőbányászati és épület robbantási munkálatok folyamatát (tervezés, kivitelezés).

A robbantás napjainkban már egyáltalán nem arról szól, hogy sikerül vagy nem, hanem arról, hogy a biztonság és környezetvédelem szem előtt tartásával és a legkevesebb robbanóanyag felhasználásával a megfelelő méretű és mennyiségű kő keletkezzen.

Az alábbi képeken a robbantás után látható a helyszín (forrás: Austin Powder Hungary Kft.)

ahol-a-vizepitesi-termesko-szuletik-1

ahol-a-vizepitesi-termesko-szuletik-2

Tóth Ferenc, Sebestyén Miklós

Utolsó módosítás: 2023. február 28., kedd 14:56, Regdánszki Tamara