Sajtószoba

16
2022. szeptember 16., péntek

KÖZÖSEN ÍR KI PÁLYÁZATOT A DUNA MÚZEUM ÉS A VÁRFOK GALÉRIA

OVF_kozlemeny_01

Egymillió forint a fődíja annak a képzőművészeti pályázatnak, melyet a Vízügy Duna Múzeuma a budapesti Várfok Galériával közösen írt ki. A két intézmény együttműködése a most zárult „Árapály tényezők” című kiállítással indult, melyet több mint 5000 látogató tekintett meg Esztergomban. A vízrajzi térképek témájában meghirdetett felhívásra 2023. március 31-éig várják a műveket.

10
2022. szeptember 10., szombat

Árapály tényezők című kiállítás a Duna Múzeumban

meghivo_Duna Muzeum_20220._2.jpg

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Duna Múzeum tisztelettel meghívja az érdeklődőket az Árapály tényezők című kiállításhoz kapcsolódó verses tárlatvezetésre és zenés estre Simon Márton költővel!

25
2022. augusztus 25., csütörtök

Mérséklődött az aszály, helyi hatáskörben folytatódik a vízhiány elleni védekezés

OVF_kozlemeny_01

Az utóbbi napok csapadékosabb időjárásának és a nagy folyók vízgyűjtőjéről érkező vízmennyiségnek köszönhetően mérséklődött az aszályhelyzet, emellett a szezonális öntözési igények is csökkentek, ezért a vízhiánnyal összefüggő védekezés már nem igényel országos koordinációt, lezárul a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének működése. A munkát a területi vízügyi igazgatóságok helyi hatáskörben folytatják.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Csík András, főosztályvezető

Az aszály hatása az ökoszisztémára, a hódok példáján

2022. szeptember 09., péntek 10:26

Egy hosszú, aszályos időszak alatt a kiszáradás azokat a kisvízfolyásokat is fenyegeti, amelyek teljes, vagy csaknem teljes vízgyűjtőjük hegyvidéken helyezkedik el. Ez utóbbiak közé tartoznak a Börzsöny déli, délkeleti lejtőin lefolyó vizeket összegyűjtő patakok is. Ezek egyikén, a Morgó-patakon, a múlt év nyarán, a Dunakanyarban már évekkel ezelőtt megtelepedett és terjeszkedő hódok gátat építettek s a patak medrében létrejött tározótérben építettek hódvárakat. A megnövekedett víztér, az átfolyásos „hód-tározó” pedig a patak korábbi, változatos fajokból álló életközössége számára biztosított – mint utóbb kiderült, átmenetileg – a korábbiaknál kedvezőbb lehetőségeket.

HOD-(2)


A csapadékhiány és az ennek következtében csökkenő lefolyás első látható jelei már ez év júniusában megmutatkoztak: először a hód-gáton átszivárgó-átbukó vízhozam csökkent, majd az átbukás megszűnt. A folytatódó átszivárgás, a vízfelület párolgása, valamint a mederben történő elszivárgás következtében vészjóslóan csökkent a vízkészlet.


Később, a megkisebbedett víztérben oxigénhiányos állapot alakult ki, amit az itt rekedt halak pipálása is mutatott. Július harmadik dekádjában már csak a kopolyákban volt víz, s a hódok ezek között – jellegzetes nyomot hagyva – az iszapos patakmederben közlekedtek. A hónap végére bekövetkezett a lényegében teljes vízvesztés, ami egyben a vízi életközösség megsemmisülését eredményezte, amit csak a hódok vészeltek át.


 A július 30-án érkezett csapadék következtében a patakon jelentős mennyiségű lebegtetett hordalékot is szállító villám-árhullám vonult le, ami feltöltötte a „hód-tározót”, a „hód-gáton” ismét átbukott a víz. A vízpótlás azonban – további csapadék hiányában – átmenetinek bizonyult. Előbb az átbukás, majd egy hét elteltével az átszivárgás is csaknem teljesen megszűnt, a „hód-tározó” vízszintje pedig ismét csökkenni kezdett …  Az augusztusban már több alkalommal érkezett jelentős mennyiségű, s az elmúlt 30 napban összesen mintegy 60 mm csapadék ellenére a vízgyűjtőről alig volt lefolyás. A „hód-tározó” félig újra megtelt, de szeptember második hetében ismét kiszáradt. A hódok pedig elhagyták a patakot.

Utolsó módosítás: 2022. szeptember 09., péntek 10:58, Regdánszki Tamara