Sajtószoba

4
2021. május 4., kedd

Meghívó projektzáró eseményre

Az Országos Vízügyi  Főigazgatóság  az  „Esztergomi kistérség hosszú távú árvízi biztonsága és ármentesítése érdekében szükséges árvízvédelmi beruházás" című projekt megvalósításáról online formában tart tájékoztatást.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Budapesti mérőgyakorlat a Tid(y)Up projekt keretében

2021. április 21., szerda 14:11

2021. április 15-én, Budapesten, egy mikroműanyag-szennyezettség felmérését szolgáló mintavételezés zajlott a Tid(y)Up elnevezésű nemzetközi projekt keretében.

A fejlett hulladékgazdálkodási technológiák és a tagországok elkötelezettsége ellenére, az Európai Unió területén egyre komolyabb problémát jelent a környezetbe kerülő műanyag. Ebből a szempontból kiemelt figyelmet érdemel a természetes vizek állapota, az élővizeket fenyegető műanyag szennyezés. Kutatások igazolják, hogy az óceáni műanyag nagy része a folyókon keresztül éri el az óceánokat. A probléma világméreteket öltött, mégsem létezik általánosan elfogadott, egységes módszer a folyók műanyag-szennyezettségének felmérésére. Különösen nagy probléma ez a Duna vízgyűjtő területén, ahol összehangolt beavatkozásokra, szemléletformálásra és megelőzésre van szükség.

A Tid(y)Up projekt a vízminőség javítására és a Tisza folyó műanyagszennyezésének csökkentésére koncentrál a forrástól a Fekete-tengerig.

A folyóvizek mikroműanyag tartalma a folyó sebességtől vagy a kibocsátás helyétől függően változik, és természetesen függ a mintavételi ponttól (a folyó keresztmetszetében és a víz mélységétől függően). A mai napig nincs olyan mérési módszertan, amely megfelel a reprezentatív mintavétel követelményeinek. Minden bevett mikroműanyag mérési módszertan elérte a határait, ezért jelenleg elengedhetetlennek tűnik a különféle megközelítések kombinálása. Így az egyik mintavételi módszer gyengeségei, kiegyenlíthetők a másik előnyeivel és fordítva. A Tid(y)Up című nemzetközi projekt keretében a szakértők 3 bevett mérési módszertant választottak ki a lehetséges összehasonlítás céljából:

  • planktonhálós kialakítású mintavételezés, több mélységi szinten,
  • szivattyús mintavételezés kaszkádszűrővel, 
  • üledékgyűjtő doboz

A mintavételi módszerek összehasonlítására egy mintavételi gyakorlat került megszervezésre Budapesten, az osztrák (BOKU), szerb (Újvidéki Egyetem – UNS), illetve román (Multisalva) partnerek részvételével. A mintavétel helyszíne a Hárosi M0-ás Duna-híd alatti folyószakasz volt, ahol a keresztszelvény mentén párhuzamosan, három ponton is kipróbálásra került a planktonhálós, illetve a szivattyús eljárás, majd a nap végén egy üledékgyűjtő dobozt egy bolyához rögzítették a szakemberek, amely 2 hétig lesz kihelyezve. A mintavételezés megvalósításához kimagasló segítséget nyújtottak a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) hajós kollégái, a Luppa nevű kitűzőhajó fedélzetén.

A projekt az Interreg Duna Transznacionális Program támogatásával valósul meg.

tidyup1A mintavételi felszerelés összerakás előtt 
tidyup2
 
tidyup3A háló és a szivattyúrendszer vízbe eresztése
tidyup4A KDVVIZIG munkatársa bolyához rögzíti az üledékgyűjtő dobozt

Írta és a képeket készítette: Csatári Norbert, nemzetközi projekt koordinátor referens, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Nemzetközi Osztály

 

Utolsó módosítás: 2021. április 21., szerda 14:24, Regdánszki Tamara