Sajtószoba

16
2022. szeptember 16., péntek

KÖZÖSEN ÍR KI PÁLYÁZATOT A DUNA MÚZEUM ÉS A VÁRFOK GALÉRIA

OVF_kozlemeny_01

Egymillió forint a fődíja annak a képzőművészeti pályázatnak, melyet a Vízügy Duna Múzeuma a budapesti Várfok Galériával közösen írt ki. A két intézmény együttműködése a most zárult „Árapály tényezők” című kiállítással indult, melyet több mint 5000 látogató tekintett meg Esztergomban. A vízrajzi térképek témájában meghirdetett felhívásra 2023. március 31-éig várják a műveket.

10
2022. szeptember 10., szombat

Árapály tényezők című kiállítás a Duna Múzeumban

meghivo_Duna Muzeum_20220._2.jpg

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Duna Múzeum tisztelettel meghívja az érdeklődőket az Árapály tényezők című kiállításhoz kapcsolódó verses tárlatvezetésre és zenés estre Simon Márton költővel!

25
2022. augusztus 25., csütörtök

Mérséklődött az aszály, helyi hatáskörben folytatódik a vízhiány elleni védekezés

OVF_kozlemeny_01

Az utóbbi napok csapadékosabb időjárásának és a nagy folyók vízgyűjtőjéről érkező vízmennyiségnek köszönhetően mérséklődött az aszályhelyzet, emellett a szezonális öntözési igények is csökkentek, ezért a vízhiánnyal összefüggő védekezés már nem igényel országos koordinációt, lezárul a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének működése. A munkát a területi vízügyi igazgatóságok helyi hatáskörben folytatják.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Ciprusi delegációt fogadott az Országos Vízügyi Főigazgatóság

2022. szeptember 22., csütörtök 09:19

Magyarország Belügyminisztériuma és a Ciprusi Köztársaság Mezőgazdasági Vidékfejlesztési és Környezetvédelmi Minisztériuma között 2019 októberében jött létre vízügyi együttműködés, melyet a vízgazdálkodási területre vonatkozó Együttműködési Szándéknyilatkozat aláírásával pecsételtek meg a Felek. A Szándéknyilatkozat alapján, a Belügyminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság négy fős ciprusi szakértői delegációt fogadott 2022. szeptember 13-án.

20220913_144335

A program keretében, az Együttműködési Szándéknyilatkozat által létrehozott Magyar-Ciprusi Közös Szakértői Csoport megbeszélése zajlott szeptember 13-án délelőtt a Belügyminisztériumban, ahol a kölcsönös nyitóbeszédeket követően különböző témákat vitattak meg a szakemberek. Így került sor a felszín alatti vizekkel való gazdálkodással, a vízvezetékek szivárgását vizsgáló módszerekkel, a megújuló energiatermeléssel és az ivóvíz minőségének monitoringjával kapcsolatos kérdésekre. 

Az eszmecsere az ebédet követően, az Országos Vízügyi Főigazgatóságon folytatódott, ahol a Főigazgatóságot bemutató általános tájékozó után, a szakemberek az aszálykezelésről, az öntözésről és a szennyvíz újrahasznosításáról beszélgettek.

A találkozó mindkét helyen jó hangulatú és élénk eszmecserékkel teli volt.

A ciprusi delegációt a vízügyi igazgató vezette, tagjai között pedig vezető beosztású mérnököket üdvözölhettünk.

20220913_144535

A fogadást követően másnap szakmai tanulmányútra, a Tisza-tóhoz utaztak a szakemberek, ahol a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szervezésében meglátogathatták a poroszlói ökocentrumot, az egyik aszálymonitoring állomást, a szolnoki árvízvédelmi gyakorlópályát és a várost, elsősorban a vízhez kapcsolódó részeket (Tisza sétány, Jointisza projekt keretében létesített park, árvízi mércét).

 

Utolsó módosítás: 2022. szeptember 27., kedd 11:41, Regdánszki Tamara