Sajtószoba

18
2022. május 18., szerda

Tájékoztatás a Sajót érintő szennyezéssel kapcsolatban

OVF_kozlemeny_01

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság 2022. március 13-án a közösségi médiából értesült arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba.

13
2022. május 13., péntek

Kattintásvadász címek helyett a valóság: nincs végveszélyben a Balaton!

OVF_kozlemeny_01

Elözönlötték a sajtót a szenzációhajhász címek és találgatások a Balatonnal kapcsolatban, amelyek durván torzítják a vízügyes szakemberek, szakértők hiteles nyilatkozatait. Az üdülési szezon előtt ezért hangsúlyozni kell, hogy a jelenlegi helyzet szélsőséges ugyan, de nem példa nélküli. A fürdés ellehetetlenülésével riogatás nem fedi a valóságot.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Tanai Anna, muzeológus

Családi nap a Duna Múzeumban

2022. május 10., kedd 16:04

A Duna Múzeum május 28-án, délután 14-17 óra között családi napra invitálja a látogatókat. A hagyományos programok helyett ezen a napon a méz és a méhészkedés lesz a rendezvény központi témája, felhívva a figyelmet a beporzó rovarok fontosságára, és a méznek életünkben, kultúránkban betöltött szerepére.

A rendezvénynek a Mézes Gondolatok című időszaki kiállításunk adja az apropóját, mely bemutatja a méhészkedés technika- és kultúrtörténetét, jellegzetes eszközeit, valamint a méhek világát.

A programon egy méhész segítségével ismerkedhetnek meg a résztvevők a mézfajtákkal, felhasználási lehetőségeivel. A szakember végigkalauzolja a látogatókat a méz előállításának folyamatán, miközben különféle mézek kóstolására is lehetőség nyílik. A megértést egy különleges látványkaptár segíti.

De nem csak a méhészettel, és a mézzel, hanem a beporzó rovarok, kiváltképp a méhek életével is foglalkozunk a családi napon, ahol egy szakember tart majd élő bemutatót, e mellett a bemutató betétjeként egy gyerekműsor is szórakoztatja a fiatal látogatókat.

Ezen kívül mézes kézkrémet készítünk, mézeskalácsot sütünk, méhecskét nemezelünk a résztvevőkkel közösen.

csaladinapmuzeum_2022
Utolsó módosítás: 2022. május 10., kedd 16:10, Regdánszki Tamara