Sajtószoba

25
2022. június 25., szombat

2022. június 25-én nyílik meg Árapály tényezők címmel a Várfok Galéria csoportos kiállítása az Országos Vízügyi Főigazgatóság Duna Múzeumában

arapaly-tenyezok-beleg

A víz témáját sokrétűen körüljáró gazdag válogatás elsőrangú alkotókat és művészettörténeti fontosságú alkotásokat vonultat fel.

18
2022. május 18., szerda

Tájékoztatás a Sajót érintő szennyezéssel kapcsolatban

OVF_kozlemeny_01

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság 2022. március 13-án a közösségi médiából értesült arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Györgyi, főosztályvezető

Drónpilóta képzés az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságon

2022. június 15., szerda 16:10

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) szakemberei 2015-ben kerültek először kapcsolatba az UX5 merevszárnyú UAS típusú dróneszközzel. Az év végén az ágazatban rendelkezésre állt néhány ilyen típusú pilóta nélküli repülő eszköz. A kezeléséhez szükséges volt egy négy napos elméleti-gyakorlati képzés elvégzése és vizsgák letétele minden igazgatóságtól két fő kezelő részére. A tudást megszerezve és a vizsgákat sikeresen letéve végeztünk is pár felmérést mintegy 100 km2 összterületen.

2017-ben ismerkedtünk meg a qadrokopterekkel egy UX5 felmérés során. 2017 év végén sikerült az igazgatóságnak is beszerezni egy DJI Phantom 4 pro plus drónt. A kezelését a fellelhető oktató anyagok segítségével a szakemberek elsajátították. Az eszközt a GPS és Térinformatikai csoport használta kizárólag felmérések, fotó és videó dokumentációk készítésére.

A légi felmérések iránt megnövekedett igények miatt szükséges volt, hogy bevonjuk kollégáinkat az egyes szervezeti egységektől. Az oktatás 2020. június 17-18 között zajlott. A feladatra kijelölt munkatársak megkaptak egy elmélet-gyakorlati oktatási programot, amely alapján történt a kétnapos képzés. Az első nap elméleti ismereteket adtunk át a távérzékelésről, a drón technológiáról, az aktuális jogi szabályozásról és a DJI Phantom 4 eszközről. A kezelés elméleti gerincét a drón eszközök felhasználói kézikönyve és a gyári kezelési videók alkották. Az elméleti oktatásra és a kiadott anyagokból való önálló ismeretszerzésre alapozva tartottuk meg a gyakorlati képzést, melyre egymásra épülő egyre bonyolódó feladatokat dolgoztunk ki az egyszerű irányítási műveletektől a komplexebb fotózással-videókészítéssel nehezített manőverekig. Minden résztvevő számára lehetőség volt az egyéni gyakorlásra, mely után a meghatározott feladatok elvégzésével „vizsgáztak” párban (drón kezelő – megfigyelő) a „pilótajelöltek”. Felhívtuk minden friss pilóta figyelmét arra, hogy mint a földi járművekre szerzett jogosítvány, a pilóta nélküli légi járművek irányításában megszerzett ismeretek csak a belépő, a biztonságos és hatékony használathoz a gyakorlás elengedhetetlen. Továbbá hangsúlyoztuk a párban (pilóta-megfigyelő) való műveletvégzés fontosságát.

A megszerzett tudásra alapozva több szervezeti egység is végzett saját felméréseket fenntartási munkákról, kisvízfolyásokról, tározókról és árvízi helyzetekről. Az első önálló repüléseknél segítséget nyújtottunk a kezelőknek.

A drón „flottánk” közben bővült először egy DJI Mavic 2 pro eszközzel, majd két darab DJI Mavic Air 2 drónnal. A Mavic 2 pro-t kifejezetten az ortofotó előállításhoz szükséges autonóm felmérések készítéshez alkalmazzuk. A Mavic Air 2 drónokat viszont a szervezeti egységeknél felmerülő légifelmérési igények kielégítésére szántuk.

Az oktatás óta megváltozott jogi környezet, felhasználói igények és az új eszközök szükségessé tették egy drón kezelői továbbképzés megtartását 2021. május 28-án. Az oktatás szintén elméleti és gyakorlati részből állt, de már csak egy napos volt mivel a „pilótáknak” már csak „típus átképzésen” kellett átesniük. A kollégák megismerkedtek a DJI Mavic Air 2 drónnal és gyakorlatot szereztek a kezelésében. Az új jogszabályok ismertetésénél felhívtuk a figyelmüket a kötelezően elvégzendő USTPA képzésre és vizsgára. Az újonnan kijelölt drónpilóták ekkor kapták meg az alapképzést is „gyorsított” eljárásban. A nyílt A1/A3 kategóriákra jogosító kezelői képesítést azóta a drónpilótáink zöme megszerezte.

Sajnálatos módon az oktatás óta eltelt időszakban az igazgatóságokon a „házi” pilótaképzésre nem volt lehetőség, de a jövőben az ágazat törekszik több ilyen esemény megtartására, valamint az ágazat továbbképzési tervének keretein belül továbbvinni a tevékenységet. Jelenleg ezen nagyszabású feladat kidolgozás alatt van.

Szerző: Szigeti Ferenc

Forrás: Szász Róbert

Utolsó módosítás: 2022. június 15., szerda 16:11, Regdánszki Tamara