Sajtószoba

5
2022. augusztus 5., péntek

Az év első hét hónapjában több vizet tartottunk vissza a Tiszában, mint amennyi elhagyta az országot

OVF_kozlemeny_01

Folytatódik a csapadékszegény időjárás, de az öntözési menetrend keretében a vízigények továbbra is kielégíthetőek. Elkészült a Tisza vízmérlege az év első hét hónapjára.

2
2022. augusztus 2., kedd

Átmeneti enyhülést hozott csak a hétvégi csapadék

kozlemeny

A legutóbbi markáns hidegfront átvonulásával az aszályhelyzet rövid időre mérséklődött. A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a most következő napokban azonban ismét növekedni fog, a hétvégi csapadék kizárólag átmeneti enyhülést okozott. A hétvégén, a Tisza-tó felületére lehullott csapadék 1 napi vízigény kielégítésére volt elegendő.

29
2022. július 29., péntek

A hétvégén érkező csapadék betározása a fő feladat a Tisza-tavon

OVF_kozlemeny_01

Az előrejelzések szerint a Tisza vízgyűjtőjére is érkezik csapadék a hétvégén, bár ennek eloszlása még mindig bizonytalan. A vízügyes szakemberek célja az érkező mennyiség visszatartása, betározása.

26
2022. július 26., kedd

A front nem hozott elég esőt, folytatódik az aszály, ezzel együtt a vízügyes intézkedéssorozat is

kozlemeny

A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Györgyi, főosztályvezető

Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer

2022. augusztus 03., szerda 11:39

A Lechner Tudásközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: LTK) által üzemeltetett Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer (a továbbiakban: E-TÉR) felületének bevezetésének eredményeként az ország valamennyi települése elektronikusan végezheti településtervezési feladatait, továbbá itt érhető el egyszerűen, digitálisan és szerkeszthető formában a szükséges téradat-szolgáltatás. Emellett most már a kapcsolódó főépítészi feladatok is az E-TÉR felületén végezhetők el. 2022. július 1-től feltölthetőek az egyeztetésre szánt dokumentumok és letölthetőek a szükséges szakági adatállományok az E-TÉR felületének használatával, a településtervek elkészítéséhez vagy módosításához kapcsolódóan. Az E-TÉR rendszerben elérhető téradat tartalmaiban az OVF is közreműködik a szakági adatokkal, mint például: nagyvízi meder övezete, vízminőség védelmi terület és VTT tározók övezete.

A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15. ) Korm. rendelet 10. számú melléklet 51-76. sorszámán előírt adatszolgáltatási kötelezettségből kifolyólag az adatokat az Országos Vízügyi Főigazgatóság (a továbbiakban: OVF) 2022. június 30-i határidővel teljesítette az LTK felé. A feltöltött adatokat a regisztrált önkormányzatok és a regisztrált településtervezésre jogosultak az E-TÉR rendszerből le tudják tölteni.  A rendszerrel kapcsolatos problémákat az eterhelpdesk@e-epites.hu címen lehet jelezni.   

Az E-TÉR rendszer modulja alapján a folyamatosan bővülő online felületen a területfejlesztési, településrendezési, területrendezési és településfejlesztési tervek, egyéb szakmai anyagok, tér-adat szolgáltatás, valamint interaktív térkép érhető el.

Az E-TÉR-ben lévő vízügyi adatok a településtervezésre jogosultak részére szolgáltatott adatokra vonatkozik. A nem településtervezéshez kapcsolatos adatszolgáltatásokat a továbbiakban is a vízügyi ágazat adja.

Baksa Márta

(Közreműködött: Asztalos-Deme Petra, Belvízvédelmi és Öntözési Főosztály)

Utolsó módosítás: 2022. augusztus 03., szerda 11:41, Regdánszki Tamara